Rusya Karadeniz’e yığınak yapacak
(soL - Dış Haberler) NATO ile bilek güreşine tutuşan Rusya, Karadeniz’deki filosunu güçlendirme kararı aldığını açıkladı. Savunma Bakanı Sergey Şoygu, yeni denizaltı ve savaş gemileriyle Karadeniz donanmasını takviye edeceklerini söyledi. Ukrayna’da yaşanan kriz ve Kırım’ın Rusya Federasyonu’na katılma kararının ardından NATO, Rusya sınırına yığınak yapma kararı almıştı. Bu kararın ilk yansımasıysa Karadeniz’e ABD ve Fransız savaş gemilerinin “tatbikat” gerekçesiyle girmesi olmuş, Moskova yönetimi Türkiye’yi Montrö Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçlamıştı.
NATO ayrıca Letonya, Litvanya, Polonya ve Estonya’daki varlığını da artırma kararı aldı. Dün 6 bin kişilik bir NATO gücü Estonya’da “Bahar Fırtınası” adlı tatbikata başladı. 23 Mayıs’a kadar sürmesi beklenen tatbikatta piyade birliklerinin savaş kapasiteleri ve müttefik güçler arasındaki eşgüdüm test edilecek. 2003 yılından bu yana her yıl düzenlenen tatbikatta ilk kez Fransız bir siber savaş timi de yer alıyor.
ABD ordusu Pasifik bölgesinde de Rus savaş uçakları ve gemilerinin faaliyetlerinin tırmanışa geçtiğini bildirdi. ABD’li General Herbert Carlisle, Guam ve Kaliforniya açıklarında Rus uçaklarının tespit edildiğini söyledi. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD’li General Philip Breedlove da Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeden, ülkenin doğusundaki karmaşayı tırmandırabileceğini söyledi. Kırım’da gördüklerinin doğu Ukrayna’da da tekrarlandığını iddia eden Breedlove “Konvansiyonel olmayan güçlerle karışıklığı tırmandırıyorlar” dedi.
Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD’yle 1991 yılında imzalanan ve 2010 yılında yenilenen Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’ndan çekilmeyeceklerini söyledi.
Sovyetler Birliği’ni karalamak suç oldu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı döneminde Nazi suçlarını yok saymayı ve Sovyetler Birliği’nin rolünü tahrif etmeyi suç sayan bir yasa değişikliğini imzaladı. Yeni yasaya göre bu suçu işleyenler beş yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.
Pazartesi günü Rusya, Ukrayna’yı “Nazizmi yüceltmekle” suçlamıştı. Ayrıca Rusya’daki batı yanlısı siyasetçiler veya yazarlar, sıklıkla Sovyetler Birliği’nin Nazizme karşı direnişini hedef alıyor. Geçtiğimiz yıl özel Dozhd televizyonunun, İkinci Dünya Savaşı’nda 872 gün boyunca Nazi ordularınca kuşatma altına alınan Leningrad’la ilgili anketi tepki çekmiş ve yayından kaldırılmıştı. Ankette “Leningrad Nazilere teslim edilseydi daha fazla can kurtarılmaz mıydı?” sorusu yöneltilmişti.
Öte yandan Putin, Ukrayna krizini “objektif olarak yansıttıkları” gerekçesiyle 300 gazeteciye madalya verilmesi emrini verdi.
Ukrayna seçimlerine kilitlendiler
Avrupa Birliği, ABD ve Rusya arasında Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Pazartesi günü Ukraynalı mevkidaşı Andriy Deşçitsya ile görüşen Rusya Dışışleri Bakanı Sergey Lavrov, “Kiev yönetimi halkına karşı orduyu kullanırken, seçimlerden bahsetmek sıradışı” dedi. Bu açıklamanın ardından Kiev de Almanya’nın yeni bir müzakere önerisine “Rusya seçimleri desteklerse” katılacağını duyurdu.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da dün yaptığı açıklamada, “Ukrayna’da seçimler yapılmazsa, kaos çıkabilir ve içsavaş tehlikesi doğabilir” tehdidinde bulundu. Hollande “Seçimlere izin vermek Rusya’nın da çıkarına” dedi. Avrupalı Dışişleri Bakanları’nın Viyana buluşmasından da 25 Mayıs seçimlerine tam destek çıkması bekleniyor.
Kiev yönetimi Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlılarına yönelik saldırılarını sürdürüyor. Dün İçişleri Bakanlığı Slavyansk’taki operasyonlarda 30 Rusya yanlısı ve dört askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Rusya yanlıları Ukrayna ordusuna ait bir helikopteri daha düşürdü.
Kiev, Rusya yanlılarının faal olduğu liman kenti Odessa’ya da ırkçılardan oluşan Ulusal Muhafız birliği gönderdi.
http://haber.sol.org.tr/dunyadan/rusya-karadenize-yiginak-yapacak-haberi-92074
0 comments
Write Down Your Responses