Rusya Kırım’ı “geri aldı”
Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde halk, bölgeyi Ukrayna’dan kopararak Rusya’ya bağlamasını tercih etti. Oldukça sakin geçen ve 23 ülkeden 135 gözlemcinin takip ettiği referandumda halkın yüzde 96.77’sinin “Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına razı mısınız” sorusuna “evet” cevabı verdiği açıklandı.
Referanduma katılım oranının yüzde 83.1 olduğunu açıklayan Seçim Komisyonu Başkanı Mikhail Malişev, halkın yüzde 96.77′sinin Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya’ya katılması yönünde oy kullandığını, yüzde üçünün ise Ukrayna’nın bir parçası olarak kalınması için oy verdiğini söyledi.
Kırım Başbakanı Sergey Aksinov ise bu sabah saatlerinde, “Referandumun nihai sonuçları: Yüzde 96.6 lehte!” diye tweet atarak, bölgenin Rusya’ya bağlanma kararı aldığını duyurmuştu.
‘Bağımsız’ Kırım Rusya’ya başvurdu
Kırım Parlamentosu, ‘Bağımsız Kırım Cumhuriyeti’ni ilan ettiğini açıkladı. Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde düzenlenen referandumun ardından toplanan Kırım Parlamentosu, “Bağımsız Kırım Cumhuriyeti”ni ilan ettiğini açıkladı. 85 milletvekiliyle toplanan parlamento, yayımladığı bağımsızlık deklarasyonunda, “Sivastopol’ün özel statüye sahip olacağı bağımsız ve egemen Kırım devletini ilan ediyoruz” ifadesi kullanıldı.
Bildiride, “Kırım devleti”nin yabancı devletlerle eşitlik, barış, iyi komşuluk prensipleri çerçevesinde ilişki kuracağı belirtilerek, “Birleşmiş Milletler’e (BM) ve dünyadaki tüm ülkelere Kırım’daki halklar tarafından kurulan bağımsız devleti tanıma çağrısı yapıyoruz” denildi.
Kırım Rusya’yı seçti
Kırım yönetimi, Rusya Federasyonu’na bağlanma başvurusunu da geciktirmedi. Kırım hükümetinin bu sabah Moskova’ya resmi başvuruda bulunarak Rusya’ya katılmak istediğini bildirdiği açıklandı. Rus yanlısı Başbakan Sergey Aksinov dün “Yarın (bugün) bir Kırım parlamento delegasyonu Rusya’ya uçacak ve Rusya Federasyonu’na katılmak için resmi başvuruda bulunacak” demişti.
TATARLAR SANDIĞA GİTMEDİ
Kırım Tatarları günler öncesinde açıkladıkları gibi dünkü referandumu boykot etti. Başkent Akmescit’te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı.
Kırım Tatarlarında yeniden sürgün kaygısı
Kırım Tatar Milli Meclis’I Başkanı Refat Çubarov, BBC’ye yaptığı açıklamada Kırım halkında bölgenin Rus kontrolüne girmesi durumunda sürgün edilme şüphesi olduğunu söyledi. Kırım’da yüzde 93 oy oranıyla Rusya’ya bağlanmanın kabul edildiği referandumun yasadışı olduğunu belirten Çubarov,”Referandum Ukrayna yasalarına aykırı ve Rus askerlerinin Kırım’a girdiği bir durumda, askerlerin kontrolü altında yapılıyor” dedi.
Kırım Tatarları, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin tarafından Nazi’lere destek verdikleri gerekçesiyle1944 yılında Orta Asya’ya sürülmüş, tehcir sırasında Tatar nüfusun önemli bir kısmı ölmüştü. Ülkelerine 1989 yılından sonar dönmeye başlayabilen Kırım Tatarları, özerk bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturuyor.
RUS BASINI ALKIŞLADI
Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararı Rus basınında alkışlandı. İşte Rus gazetelerinden ilk yorumlar:
Komsomolskaya Pravda: Kırım, Rusya’ya geri dönüyor.
Moskovsky Komsomolets: Kırım, Ukrayna’dan boşanıyor.
İzvestia: Birileri mutlu olmayabilir ama, biz mutluyuz.
Rossiiiskaya Gazeta: Dün Kırım bir seçim yaptı; Rusya’nın parçası olmak istiyor.
GEÇİCİ ATEŞKES
Haftalardır Rus askerlerinin kuşatması altındaki Kırım’daki seçim sağlanan ateşkes nedeniyle sakin geçti. Rusya ve Ukrayna iki ülke Kırım’da 21 Mart’a kadar ateşkes kararı aldı. Ukrayna televizyonları seçim yayını yapmadı. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da, “Sonucu hiçbir şekilde tanımayacağız. Bugün Kırım’da ayrılıkçılığı ve bölünmeyi destekleyenleri en kısa zamanda adalet önüne çıkartacağız” diye konuştu.
PUTİN’DEN OBAMA’YA ‘KIRIM’ SAVUNMASI
Kırım’daki kritik referandumun ardından ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşen Rusya lideri Vladimir Putin, yapılan oylamanın uluslararası hukuk çerçevesinde meşru olduğunu söyledi.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, telefon görüşmesi ABD’nin talebi üzerine gerçekleşti.
Açıklamada, “Vladimir Vladimiroviç Putin, Kiev’deki mevcut makamların, Rusça konuşan halk dahil sivilleri terörize eden ve durumu istikrarsızlaştıran aşırı milliyetçi ve radikal grupların ortaya koyduğu şiddeti durdurma konusundaki isteksizliğine ve yetersizliğine dikkat çekti” denildi.
Açıklamaya göre, Putin ayrıca, yaşanan şiddet olayları nedeniyle Ukrayna’nın tüm kesimlerine Avrupalı gözlemcilerin gönderilmesi gerektiğini belirtti.
BATI TANIMIYOR
AP: “GAYRIMEŞRU VE YASADIŞI”
Referandum sürerken, Putin’i telefonla arayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya liderini geri adım atmaya yine ikna edemedi. Kremlin’den yapılan açıklamada “Rusya lideri Kırım halkının yapacağı seçime saygılı olacaklarını Alman Başbakanı’na iletti.
Oylama sonucuna ilk tepki ABD’den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya’ya referandum sonucunu tanımayacağını bildirdi ve birliklerini derhal Kırım’dan çekmesini istedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da referandumu “yasadışı” ilan etti ve Rusya’yı Kırım’da “anlamsız ve tehlikeli tırmanışı sürüklemekle” itham etti. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise ülkesinin referandum sonucunu kabul etmeyeceğini söyledi. Hague, AB’den de “Rusya’ya güçlü bir cevap vermesini” istedi.
Beyaz Saray’dan açıklama
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD olarak, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde bugün yapılan “referandumu reddettiklerini” bildirdi. Carney, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığını kararlı biçimde desteklediğini hatırlattı.
“Ukrayna’nın Kırım bölgesinde bugün yapılan referandumu reddediyoruz” ifadesini kullanan Carney, şunları kaydetti: “Bu referandum, Ukrayna anayasasına aykırıdır ve uluslararası toplum, şiddet tehditleri ve uluslararası kanunların ihlali anlamındaki Rusya’nın askeri müdahalesinin gözdağı altında yürütülen bu oylamanın sonuçlarını tanımayacaktır. Ukrayna hükümetinin dahli olmadan Ukrayna’nın geleceğine dair kararlar alınamaz. Bunun yanında bu oylama gerekli değildi. Ukrayna hükümeti, Kırım’ın özerkliğini artırmayı tartışmaya istekliği olduğunu açıkça gösterdi.”
DOĞUDAKİ RUSLAR DA AYAKLANDI
Daha Kırım referandumu sonuçları açıklanmadan Ukrayna’nın bir bölgesi daha Rusya’ya bağlanma referandumu istedi. Rusça konuşanların çoğunlukta olduğu ülkenin doğusundaki Donetsk şehrinde, dün şehir meydanında toplanan 4 bin kişilik Rusya yanlısı gösterici sanal referandum yaparak bağımsızlık ilan etti. Meydan girişine barikatlar kurularak Ukrayna İçişleri Bakanlığı araçlarının girişine izin verilmedi. Ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov’da da, Rus yanlısı göstericiler 100 metrelik Rusya bayrağı açtı.
TÜRKİYE DE TANIMIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Kırım’da yapılan referandumun tanınmayacağını açıkladı. Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu ile İzmir’de yaptığı sürpriz görüşmede İzmir’de gerçekleşen bu sürpriz görüşmede Erdoğan, referandum sonucunu kabul edilemeyeceğinin açıklanacağını söyledi. Türkiye’nin gelişmelere tek taraflı olarak müdahale etmesinin mümkün olmadığını belirten Erdoğan “Türkiye batı dünyası ile birlikte Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasını istiyor. Bu konuda Türkiye’nin de içinde bulunduğu NATO bir karar alırsa biz de elbette buna uyarız” dedi. Konuyu daha önceden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de görüştüğünü belirten Başbakan Erdoğan Türkiye’nin Kırım Tatarlarının yanında olacağını ve onlara hiç bir şekilde zarar gelmemesi için her türlü girişimi yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Kırımoğlu ise Tatarlar’ın referandumu yüzde 99 oranında boykot ettiğini, Türkiye’nin desteğinin önemli olduğunu söyledi.
http://sozcu.com.tr/2014/dunya/rusya-kirimi-geri-aldi-471516/
0 comments
Write Down Your Responses