Dikkat Tayyip odanızda! Valilere 'dikizle' talimatı



Meclise türban girmesinden günler sonra Erdoğan, üniversite öğrencileri için "Kızlı, erkekli aynı evde kalıyorlar. Vali Bey'e bunun talimatını verdik" dedi


Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Meclis'e türban girmesinden dört gün sonra AKP Kızılcahamam Kampı'nda yaptığı konuşma "yuh artık" dedirtti. Eğitimde 4+4+4 sistemiyle kız öğrencilerin eve kapatılmasının önünü açan, lisede evliliği ve çocuk gelinleri teşvik eden, evlenen üniversite öğrencilerinin kredi borçlarını silen, kamuya ve Meclis'e türban sokan Erdoğan, şimdi de öğrencilerin kaldıkları yerlerin vali tarafından denetlenmesi talimatı verdi.
Sosyal medyada tepki yağdı
Erdoğan'ın açıklaması sosyal medyada büyük tepkiyle karşılanırken Türkiye'nin İhvanlaştırılması tartışması yeniden gündeme geldi. Kamuda ve Meclis'te türbanla Cumhuriyet'in temellerinden laiklik ilkesini açıkça ortadan kaldıran AKP'nin, Türkiye'yi dinsel kurallarla yeniden şekillendirme çabası içinde olduğu vurgulandı.
AKP Kızılcahamam Kampı'nda konuşan Erdoğan, "Denizli ilinde şahit olduk. Yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakar Demokrat yapımıza bu ters. Vali Bey'e bunun talimatını verdik. Bunun bir şekilde denetimi yapılacak" dedi. AKP'nin öğrencilerin özel yaşamlarına müdahalelerini protesto eden Öğrenci Gençlik Sendikası Genç-Sen üyesi öğrenciler, Kredi Yurtlar Kurumu'nun Ankara'daki temsilciliğini işgal etti.
Suudi Arabistan'ı hatırlattı
Öğrencilere özel güvenliklerin müdahalesi var. Öğrenciler, Gezi direnişine katıldıkları için yurttan atılan öğrenciler geri alınana kadar işgali bitirmeyeceklerini açıkladılar. Devletin, yurttaşların kişisel yaşamlarına dinsel kurallar üzerinden doğrudan müdahele ettiği en çarpıcı örnek Suudi Arabistan'da bulunuyor. Suudi Arabistan'da Arapça "mutaviin" adı verilen ve "gönüllüler" anlamına gelen Din Polisleri görev yapıyor. Geniş yetkilerle donatılan Din Polislerinin görevi, ülkedeki bireylerin şeriat kurallarına göre yaşayıp yaşamadıklarını denetlemek. Vahhabilik anlayışına göre oluşturulan bu yapının Müslüman Kardeşler tarafından da benimsendiği biliniyor. Alkol, uyuşturucu ve fuhuşu önleme gerekçesiyle "geniş yetkileri" olan Din Polisleri, akrabalık bağı olamayan kadınların kamuya açık yerde erkeklerle bulunmasını önleme, dini inançlarını sorgulama gibi yetkileri bulunuyor.
Alkol ve uyuşturucu kullandığını itirafa zorlanan birçok kişi ise idam edilme riskiyle karşı karşıya. Ayrıca resmi olmayan gönüllüler de bu tür durumları Din Polisi'ne bildirmekle yükümlü.
Başbakanlıktan geri adım
Erdoğan'ın sözlerinin ardından oluşan büyük tepki sonrası Başbakanlık'tan açıklama geldi.
Hürriyet'te yer alan bilgiye göre, Başbakanlık kaynakları Başbakan Erdoğan'ın yurt sıkıntısına vurgu yaparak, öğrencilerin aynı evlerde erkekli kızlı yaşamak zorunda kaldıklarını ifade ettiğini, ancak evlere denetimle ilgili bir konudan bahsetmediğini belirttiler. Başbakanlık yetkilileri, Erdoğan'ın valiye talimatının evleri kontrolle ilgili değil, yurt sorunun çözülmesiyle ilgili olduğunu ifade ettiler.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive