Milyonlar Anıtkabir'e akın etti! İşte güçbirliği



Vatan Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği'nin çağrısıyla Tandoğan Meydanı'na toplanan yurttaşlar Anıtkabir'e yürüdü. Anıtkabir'de hep birlikte "Andımız" okundu. Ankaralılar ve yurdun diğer illerinden gelen vatandaşlar sabah saat 8.00'den itibaren Tandoğan'da toplanmaya başladılar. Bu arada, "Vatan Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği"nin meydana sahne kurması görevlilerce engellendi.


TLB gösterisi
Bu arada Güvenpark'ta toplanan Türkiye Liseliler Birliği (TLB) binlerce gençle Tandoğan Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. TLB'lilerin tek tek harflerden oluşan, "10 Kasım yas değil mücadele günüdür" yazısı büyük alkış aldı. Liseli gençlerin yürüyüşüne halktan da büyük destek geldi. Araçlar korna çalarak yürüyüşe destek verirken yürüyüş Tandoğan'a yaklaştığında yeni katılımlarla daha da büyüdü.
TLB'liler yürüyüş boyunca, "10 Kasım yas değil mücadele günüdür", "Atatürk gençliği görev başında", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganlarını attılar. Yürüyüş boyunca, "Atatürk'ten Deniz'e tam bağımsız Türkiye" yazılı büyük bir pankart da taşındı.
09.05'te hayat durdu
Saat 09.05'te de bütün Türkiye'de olduğu gibi Ankara'da da hayat durdu. Tandoğan ve Anıtkabir'in etrafında bulunan milyonlar, Atatürk için saygı duruşunda bulundular. Araçlarıyla yoldan geçenler ise araçlarından inerek hazırola geçtiler. Saygı duruşunun ardından yurttaşlar, "Atatürk gençliği görev başında", "10 Kasım yas değil mücadele günüdür", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganlarını attılar.
Andımız okundu
Saygı duruşunun ardından Tandoğan Meydanı'nda Andımız hep bir ağızdan okundu. Kürsünün yöneticiliğini, "Vatan, Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği" sözcüsü Öner Tanık, TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz ve ÇYDD'den Gökhan Acer yaptı. Cengiz, geçen yıl Tandoğan Meydanı'nda yağmurlu geçen 10 Kasım'ı hatırlatarak, "Karanlık günlerden aydınlık günlere geldik. Atatürkçülerin, Devrimcilerin aydınlık geleceği yaklaşıyor" dedi. Öner Tanık, "Mustafa Kemal'den aldığımız güçle kızlı erkekli el ele vererek Tam Bağımsız, Aydınlanmış, çağdaş bir Türkiye'yi yeniden yaratacağımıza söz veriyoruz" diye konuştu. Tandoğan Meydanı'ndaki bir binadan da, "Meclis'te Ortaçağ'a teslim olanlar değil Atatürk'te birleşenler kazanacak" yazılı pankart açıldı. Konuşmalardan sonra MÜZED tarafından hazırlanan bir koro Cumhuriyet ve Atatürk marşlarını seslendirdi.
Anıtkabir'e insan seli
Daha sonra vatandaşlar toplu halde Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçti. Aslanlı yol saatlerce tek taraflı olarak doldu. Anıtkabir'in meydanı tamamen dolunca insanlar gelenler için alanı boşalttı. Anıtkabir'in içinde de "Andımız" okundu. Sık sık "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atıldı.
Anıtkabir'den Güvenpark'a yürüyüş
Anıtkabir'in ardından İşçi Partisi, TGB ve TLB'liler Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti. Gençlik caddesinden, Necatibey'e, Kumrular sokaktan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na çıkan grup Güvenpark'a kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Birinci vazifen AKP'yi paketle", "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıldı.
ADD Genel Başkanı Çölaşan: Anayasa oyununa gelmeyin!
Tandoğan'da konuşan ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, geçen yıl 29 Ekim'de Ulus'ta yedikleri gazın dirençlerini artırdığını ifade etti. Türkiye'nin paketlerle uyutulmaya çalışıldığını ama yutmayacaklarını vurgulayan Çölaşan, şu çağrıyı yaptı: "İktidar, halkın bu haklı sesine kulak vermeli, laik Cumhuriyeti dönüştürmekten, ülkeyi bölmekten vazgeçmeli, halkın demokrasi içinde yaşaması koşullarını oluşturmaya dönmelidir. Muhalefetse; Meclis'te halkı temsil ettiğini unutmamalı, iktidarın kurduğu sınırlar içinde muhalefet yapmaktan vazgeçip, laik demokratik Cumhuriyete, vatanın bütünlüğüne, milletin birliğine sahip çıkmalı ve Anayasa oyununa gelmemelidir."
Nejdet Bardak'a büyük ilgi
Mustafa Kemal Atatürk'e benzerliği ile dikkat çeken oyuncu Nejdet Bardak'a, 10 Kasım nedeniyle Anıtkabir'i ziyareti sırasında vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 10 Kasım nedeniyle Anıtkabir'e Atatürk'e saygı duruşunda bulunmak için geldiğini ifade eden Bardak, "Çoğu insanlar hayretler içerisinde kalıyor, şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Sarılıp ağlayanlar bile var. Atatürk gibi yaşamak, düşünmek ve devrimleri doğrultusunda yaşamak prensibimdir" dedi.
Avukatlar cübbeleriyle yürüdü
Mustafa Kemal Atatürk'ü, ölümünün 75. yıldönümünde anmak üzere 10 Kasım saat 09.05'te Ankara Adliyesi Atatürk Anıtı önünde cübbeleriyle bir araya gelen yüzlerce Ankara Barosu mensubu, saygı duruşunda bulunarak Anıt'a çelenk bıraktı.
Ankara Barosu Başkanı Av. Sema Aksoy, Başkan Yardımcısı Av. Orhan Şimşek ile Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Sema Güleç Uçakhan ve Av. Saygın Yazıcıoğlu'nun da hazır bulunduğu törenin ardından, Baro mensubu avukatlar ellerinde Türk Bayraklarıyla Anıtkabir'e yürüyerek Ata'nın huzuruna çıktı. Anıtkabir'e Aslanlı yol'dan giriş yapan Baro mensupları, Ata'yı anmaya gelen vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi ve alkışlarla karşılandı. TBB Başkanı Av. Metin Feyzioğlu da Anıtkabir'e geldi.
Taraftar grupları Anıtkabir'deydi
Anıtkabir'e birçok takımın taraftar grubu da geldi. 1907 Üniversiteli Fenerbahçeliler Derneği ve Beşiktaş Çarşı grubunun yanı sıra Galatasaray, Trabzonspor, Adana Demirspor, Karşıyaka, Gençlerbirliği, Ankaragücü ve daha birçok takımın taraftarları Anıtkabir'e gelerek Andımız'ı okudular.
TLB de, ayrı ayrı harflerden oluşan, "10 Kasım yas değil mücadele günüdür" yazısı Anıtkabir'e getirdi.
Olcay Kabaktepe

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive