Adalet Bakanı Bozdağ: Biz de hata yaptık



Ergenekon ve Balyoz davalarına ve Cemaat’in tertiplerdeki rolüne işaret eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘3 yıl önce hata yaptık diye bugün ısrar etmenin Türkiye’ye faydası yok’ dedi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yargı konusunda kendilerinin de hata yaptığını söyledi. “Kumpas” açıklamalarıyla gündeme gelen Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk gibi davalara gönderme yapan Bozdağ, “Biz de hata yaptık. Soruşturma veya kovuşturmanın muhatapları farklı olduğunda sesimizi biraz daha gür çıkarmamız lazımdı... Dün bunu yaptık diye, 3 yıl önce yaptık diye bugün ısrar etmenin Türkiye’ye faydası yok” dedi.
HSYK teklifiyle ilgili olarak TBMM Adalet Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’de yargının bağımsız ve tarafsız olmasını her Türk vatandaşı gibi kendisinin gönülden istediğini dile getirdi. Bozdağ yargı konusunda kendilerinin de hata yaptığını itiraf ederek, “Türkiye’de yargı her zaman tartışıldı, savcılarıyla tartışıldı. Dün baktığınızda başka savcılar vardı, isimleri yukarıda, şimdi başkaları var. İsimler değişiyor ama tartışmalar değişmiyor. Geçmişte de oldu. Biz de hata yaptık. Soruşturma veya kovuşturmanın muhatapları farklı olduğunda sesimizi biraz daha gür çıkarmamız lazımdı. Bunu kendi adıma da bir eksiklik olduğunu söylüyorum” diye konuştu.
3 yıl önce yaptık diye ısrarın Türkiye’ye faydası yok
Geçmişte yaptıkları düzenlemedeki amaçlarını ve ortaya çıkan durumu da değerlendiren Bozdağ şu ifadeleri kullandı:
O dönemde biz yargı ideolojilerin esiri olmasın, bir grubun, mensubiyetin, inancın veya ideoloji ne olursa olsun. O düşünceyle getirdik.
Getirdik yasayı koyduk, yürürlüğe girdi. Yasaya, herkesin bir oy kullanmasını koymuştuk. Amacımız da bir oy kullansın, herkes bu Kurul’da olsun, her renk olsun, ekipleşme olmasın, uzlaşma olsun. Bizim niyetimiz bu ama ortaya çıkan durum; bir mensubiyetten başka bir mensubiyete intikal oldu. Bir ideolojiden başka bir ideolojiye geçti. Biz bu yapıyı gördük. Dün bunu yaptık diye, 3 yıl önce yaptık diye bugün ısrar etmenin Türkiye’ye faydası yok.”
Muhalefete: Gelin birlikte yapalım
Yeni teklifleriyle ilgili olarak, “Burada toplantı ve karar yeter sayısında düzenleme var. Toplantı yeter sayısını artırıyoruz. Genel Kurul’da uzlaşmayı zorlayacak ve kim çoğunluk olursa olsun sonuçta uzlaşmanın olduğu bir yapı çıksın diye arzu ediyoruz. Bir tarafın çoğunluk oluşturup ‘bizim dediğimiz olsun’ noktasını ortadan kaldıran bir şey var. Toplantı yeter sayısı 17’ye çıkıyor. Onun ana nedeni de uzlaşmayı zorlayalım. O zaman eminim silme aynı yapı çıkmayacak, uzlaşarak çıkacaktır” vurgusu yapan Bozdağ, muhalefete çağrısını yineledi.
Yüce Divan tartışması
Bozdağ’ın açıklamaları öncesinde ve sonrasında Yüce Divan tartışması yaşandı. CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, “17 Aralık’a kadar bunu anlamadınız, yanlış yaptınız” eleştirisinde bulundu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise basın mensuplarının salondan çıkarılarak bakanın kendilerine bu ideoloji grubunun kim olduğu konusunda bilgi vermesini istedi. Bu arada, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal de ayağa kalkarak, “Ben hiç konuşmadım, şimdi konuşmak istiyorum. Bugüne kadar olanların hesabını kim verecek? Şu anda zindanda bir sürü insan işkence içinde. Benim 4 yıl 4 ayımın hesabını kim verecek”  sorusunu yöneltti. Muhalefet partisi milletvekilleri Başbakan ve AKP’li bakanlara “Yüce Divan’da yargılanacakları” uyarısı yaptı .

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive