Yolsuzluk soruşturmasında adı geçenler hakkında Uğur Mumcu ne yazmıştı
İşte “Soruşturmadaki ‘Yakın İnsanlar’ Kim?” başlıklı o yazı:
“Görevden alınan savcı Muammer Akkaş’ın ikinci dalga yolsuzluk soruşturması kapsamında haklarında “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla çıkardığı gözaltı kararı uygulanmayan işadamları için cemaatin sözcüsü Hüseyin Gülerce, Beyaz TV’de şu nitelemede bulundu:
“Başbakan’a zarar verebilmek için nereden vurmak lazım, nereden vurursak çökertiriz şeklinde bir çalışma yapılmış. Çünkü bakıyorsunuz; Sayın Başbakan’a en yakın insanlar...”
İşte bu “Başbakan’a yakın insanlar” listesindekilere göz atarsak, karşımıza soruşturmanın üstünün örtülmesine gerekçe olabilecek genişlikte ve berekette bir ağ çıkıyor.
Örneğin, M. Latif Topbaş ve Abdullah Tivnikli. Her ikisinin birlikteliği aslında yaklaşık 30 yıla dayanıyor. Uğur Mumcu “Rabıta” kitabında, “Müslüman ülkelerin şeriat ile yönetilmesi”ni amaçlayan Suudi kökenli Rabıta örgütüyle ilintili Albaraka Türk finans kuruluşunun öncülüğünde oluşturulan Bereket Vakfı’ndan söz eder. Topbaş ve Tivnikli işte bu vakfın kurucuları arasındadırlar.
Bu iki ismin, ortak oldukları Akabe İnşaat üzerinden yürüttükleri Halkbank’ın 5 milyon metrekarelik ipotekli arsasının ihalesiz satışına ilişkin bilgileri Çiğdem Toker, geçen hafta köşesinde işlemişti. İşte o Akabe İnşaat, Mumcu’nun 27 yıl önce yazdığı Rabıta kitabında da geçer.
Hak Yatırım
Akabe İnşaat, “Hak Yatırım” tarafından kurulmuş bir şirkettir. AKP kadrolarını yetiştiren MSP’nin bakanlarından Korkut Özal ile dönemin ANAP İstanbul İl Başkanı Eymen Topbaş’ın ortak oldukları Hak Yatırım, Türkiye’de Albaraka Türk’ün öncülüğünü üstlenir.
Öyle anlaşılıyor ki, Latif Topbaş, Akabe İnşaat’ı, amcazadesi Eymen Topbaş’tan devralmış ve işleri büyütmüştür. Bahariye Mensucat, BİM, Albaraka Türk ortaklığı, Bereket Vakfı kurucuları ile ortak işlettiği Bereket İplik derken Forbes’in “en zengin 100 Türk” sıralamasında ilk 13’e girer.
Latif Topbaş ile Tivnikli’nin adları başka iş ilişkilerinde de kesişir. İkili, yakın geçmişte Rusya’nın Batı Hattı’ndan doğalgaz ithal etmek için lisans başvurusunda bulunurlar.
Gelelim Tivnikli’ye... Kemal Kılıçdaroğlu, 2008’de CHP Grup Başkanvekili olarak TBMM’de yaptığı basın toplantılarında onunla ilgili kimi savlar ortaya atar. PTT’nin telefon bölümünün özelleştirilmesinde devreye “gizli ortaklar” girdiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, Tivnikli’ye bu süreç içinde birilerinin “yediemini” olup olmadığını sorar. Tivnikli, bu savları yayımlamamız üzerine gönderdiği açıklamada, “Abdullah Tivnikli ve ailesi şimdiye kadar hiçbir şekilde etik dışı ilişki içinde olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır” der.
Tivnikli’nin adı, geçen günlerde yine bir özelleştirme dolayısıyla gazetelere yansır. Haberlere göre, Dicle Elektrik Dağıtım şirketini satın alan şirketlerin ortağı Tivnikli, yöneticisi olduğu Kuveyt Türk Bankası’ndan tartışmalı bir yöntemle kredi vermiştir. Aynı Kuveyt Türk Bankası’nın, son yolsuzluk operasyonunda tutuklanan Rıza Sarraf’ın paravan şirketler aracılığıyla yaptığı milyarlarca dolar ve Avro’luk para transferlerine aracılık ettiği de gazetelerde yer alır.
Tivnikli ve Latif Topbaş’ın kurucusu olduğu ve “dinsel konularda eğitim için burslar vermek” gibi amaçlar güden Bereket Vakfı’nın bir başka kurucusu da AKP’nin ilk Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dır. Savcı Akkaş’ın gözaltı listesinde adı bulunan ve Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile ortak iş yürüttüğü ileri sürülen Suudi işadamı Yasin el Kadı’nın 2001’de Türkiye’deki para ve malları dondurulmuşken; Kemal Unakıtan, Yasin el Kadı ile ilgili soruşturmaları yürüten Maliye müfettişini görevden alır. Unakıtan’ın, Yasin el Kadı’nın ortağı olduğu Al Baraka Türk Yönetim Kurulu’nda görev yaptığını da anımsatalım.
Kalyon Grup
Son soruşturma dosyasında adı geçen bir başka isim olan Kalyon Grup’un ortaklarından Cemal Kalyoncu, Uğur Mumcu’nun kitabında Albaraka Türk’ün öncülüğünü yapan Korkut Özal’ın iş ortağı olarak adı geçen Hasan Kalyoncu’nun kardeşidir. Hasan Kalyoncu, AKP kadrosunun iskeletini oluşturan ve dini örgütlerden oluşan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı kurucusudur. Aynı zamanda, Recep Tayyip Erdoğan ile Birlik Vakfı’nın da kurucuları arasındadır. Hasan Kalyoncu öldükten sonra grubun başına kardeşi Cemal Kalyoncu geçer. Kalyon Grup, AKP döneminde, Sabah ve ATV’yi alır. Ayrıca birçok büyük ihale kazanır. Bunların arasında; Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu, Taksim’i tanınmaz hale getiren Taksim yayalaştırma projesi, Bakırköy Adliyesi, Mecidiyeköy metrobüs hattı, İstanbul 3. havalimanı ihalesi de vardır.
Kısacası... Siyaset, tarikat, ticaret; yağmur olmuş yağarken bin bereket... İhaleler, ilintiler, ortaklıklar, hele de gizli ortaklıklar dökülürse ortaya; işte o zaman felaket...”
http://www.odatv.com/n.php?n=yolsuzluk-sorusturmasinda-adi-gecenler-hakkinda-ugur-mumcu-ne-yazmisti--0401141200
0 comments
Write Down Your Responses