Yargı ve emniyet nasıl bu hale geldi?


Emniyet ve yargıda tasfiye operasyonlarını hızlandıran AKP'nin kendine yakın emniyetçi ve yargıç bulmakta sıkıntı çektiği öğrenildi

nasil

AKP'de Cemaat ile süren kavganın rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla yükselişe geçmesinden sonra emniyette ve yargıda tasfiyeler gündeme geldi. Ancak AKP'nin kendine yakın emniyetçi ve yargıç bulmakta sıkıntı çektiği bildirildi. Emniyet'te birkaç ay önce göreve getirilen birçok kişinin son operasyonla görevden alındığına dikkat çekilirken, İçişleri Bakanlığı kaynakları, "Hükümet zor durumda. Cemaat'in emniyetin kılcal damarlarına kadar sızmasına sessiz kaldıkları için adam bulamıyorlar. Şu anda göreve getirilenler iktidara geldikten sonra peyderpey görevden aldıkları kişiler" dediler.
Benzer bir durum yargıda da söz konusu. 12 Eylül 2012 referandumundan sonra Yargıtay ve Danıştay'a üye olarak atananların büyük bölümü Cemaat'e yakın kişiler. Son Danıştay Başkanı seçimlerinde Erdoğan'a mesaj vermek için uzun süre seçimi kilitlediler.
HSYK seçimlerinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in desteğiyle seçilenler de Cemaat'in kadrosu. Hükümet kritik merkezlere kendilerine yakın hâkim ve savcı atamak istiyor; ancak HSYK'yı aşamıyor. Atayacak savcı ve hâkim bulmakta da sıkıntı çekiyor. Kimisi tehditten, kimisi korkudan hükümetin yanında olmaktan korkuyor.
AKP'de tartışma
Emniyet ve yargıda yaşanan bu durum AKP içinde tartışma konusu. Kulislerde "AKP ve Emniyet nasıl bu hale geldi? Bakanlar buna nasıl göz yumdu?" diye soruluyor. Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre, AKP üst yönetimindeki tartışmalarda dile getirilen görüşler şöyle:
"En çok yargı ve Emniyet'ten yara aldık. Ergenekon, Balyoz, ... gibi davalarda kamuoyunu ikna edemedik. Soruşturmaları yürütenlerin bizi de kandırdıkları ortaya çıktı", "Öcalan ile müzakere yürütürken Genelkurmay Başkanı'nın terörist diye hapiste olmasını kimseye anlatamıyoruz. Bir yerde hata yaptığımız ortada."
"Birileri sırtımıza binmiş ama ceremesini biz çekiyoruz. Aynı ekip şimdi bizi hedef alıyor. Partide birileri bunun hesabını vermeli. Bireysel çıkar için, Cemaat'in gazete ve televizyonlarında görünmek için, yurtdışı gezileri için verilen tavizlerin hesabı sorulmalı", "Parti'de Cemaat'e arka çıkanlar, yönetimden habersiz onlarla iş kovalayanlar, Cemaat'e maddi destek sağlayan bakan ve kamu kurumlarının yöneticilerine gerekenler yapılsın."

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/31217-yargi-ve-emniyet-nasil-bu-hale-geldi.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive