Cezaevinin 'hücre' yalanı kamerada!

Gaziantep E Tipi Cezaevi’nde kalan Ahmet Yeter, herhangi bir hücre cezası olmaksızın gardiyanlar tarafından hücreye atıldı. Radikal gazetesinden İsmail Saymaz'ın haberine göre, sonradan da beş günlük hücre cezası verildi. Yeter de “Ben zaten hücreye atıldım” diyerek itiraz etti. İnfaz hâkimliğinin “Ahmet Yeter’i hücrede yatırdınız mı?” diye sorduğu cezaevi müdürü “Hayır, Ahmet Yeter hücrede yatırılmamıştır” dedi. Yeter ısrar edince cezaevi görüntüleri incelendi. Bilirkişi tarafından yapılan inceleme sonucunda Yeter’in hâkim kararı ve verilmiş bir hücre cezası olmaksızın, üç gün boyunca hücreye atıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine savcılık soruşturma açtı.



Hapiste din değiştirdi

Gaziantep’te ‘insan ticareti’ suçlamasıyla tutuklanan Ahmet Yeter, 22 Ocak 2013’te Gaziantep E Tipi Cezaevi’ne konuldu. 35 yaşındaki Yeter, savcılıkta alınan ifadesine göre cezaevindeki ilk gününü de hücrede geçirdi. Altı ay sonra da 12 Temmuz’da, arkadaşlarıyla yaşadığı tartışmanın sonunda dört gardiyan tarafından zorla koğuştan çıkarılıp hücreye atıldı. Üç gün hücrede kaldı. Yeter, bu süreçte uğradığı baskılar ve hukuksuz olduğunu düşündüğü yargılamaya ve tutuklamaya isyan edip inancını değiştirerek Hıristiyan oldu.
Hücreden çıkarılıp C-9 koğuşuna konulduktan sonra 22 Temmuz’da, cezaevi infaz koruma müdürlüğünce beş gün hücre cezası verildi. Yeter de avukatları Muharrem Ercan ve Mehmet Arif Şahin aracılığıyla Gaziantep İnfaz Hâkimliği’nde cezaya itiraz etti. Yeter, 4 Eylül ’deki ilk duruşmada, “Ben zaten hücrede kaldım. Cezaevinde kendi kafalarına göre işlem yapıyorlar. Sekiz kişinin kalması gereken yerde 25 kişi kalıyor” dedi.

‘Bu ceza için infaz hâkimliği onayı gerekli’

Avukatı Ercan da yasalara göre hücre cezasının sadece hükümlülere verilebileceğini, tutuklular için bu cezanın uygulanamayacağını savunarak, “Müvekkilim hücrede kalmıştır. Oysaki disiplin cezasının mutlaka infaz hâkiminin onayından geçmesi gerekmektedir” dedi.
Hücre cezasının anayasaya aykırı olduğunu savunan Ercan, cezaevinden, disiplin cezasının uygulanıp uygulanmadığının sorulmasını istedi. İnfaz hâkimliğinin sorusu üzerine Cezaevi Müdürü Yusuf Aslanbaş, 6 Eylül’de gönderdiği yazıda, “Yeter’e disiplin cezasının infaz edilmediğini” söyledi. Bu yazı, 18 Eylül’deki duruşmaya ulaştı. Avukat Ercan, yazının gerçeği yansıtmadığını belirterek, 12-16 Temmuz tarihleri arasında cezaevindeki tüm hücrelerin giriş kapısını gösterir kamera kayıtlarının teminini istedi. Görüntüler alındı; bilirkişi olarak atanan gardiyan Bekir Atmaca’ya verildi. 18 Kasım’da raporunu mahkemeye sunan bilirkişi, Yeter’in 12 Temmuz’da hücreye konduğunu doğruladı.
Raporda şöyle denildi:
“Kamera görüntülerinin incelenmesinde Yeter 12 Temmuz’da koğuştan çıkarılarak, arama ekibinin bulunduğu odaya getirildi, hücreye konuldu. Ardından infaz koruma memurları tarafından çöp poşeti içinde elbiseleri getirildi. 15 Temmuz’da hücreden çıkarılarak koğuşuna götürüldü. Görüntülerde infaz koruma memurları tarafından darpa, tehdit veya hakaret içeriği taşıyan bir davranışa rastlanılmadığı...”

Tazminat isteyecek

Bunun üzerine Yeter suç duyurusunda bulundu. Savcılık da Yeter’i koğuştan alıp hücreye götüren infaz koruma memurlarının isimlerini bildirmesi için cezaevine yazı yazdı.
Yeter’in avukatları “Demek ki cezaevinde yasaya aykırı işler yapılmış. Mahkemeye bile gerçek dışı evrak gönderecek kadar denetimsiz ve keyfi bir durum sözkonusu” dedi. İki avukat tazminat davası açacaklarını ve paranın cezaevinden tahsilini isteyeceklerini söyledi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive