Tayyip Erdoğan'ın yedi sülalesine vakıf kıyağı


Eminönü'nün en değerli arazisinde bulunan ve beş yapıdan oluşan alan, Başbakan'ın oğlu ve kızının yönetiminde olduğu TÜRGEV'e tahsis edildi. Sözleşmeleri süren restoranlar zorla boşaltıldı
Başbakan Tayyip Erdoğan'a bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eminönü'nün en değerli arazisini, içindeki tarihi binalar ve eserlerle beraber Erdoğan'nın kızının ve oğlunun yönetim kurulunda olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı'na (TÜRGEV) 49 yıllığına tahsis etti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, söz konusu arazi üzerinde bulunan, Musa Safveti Paşa'nın 1862 yılında kendi adına yaptırdığı ve beş yapıdan oluşan dergâhtaki bir yapıyı İstanbul Arşiv Müdürlüğü olarak kullanıyor, diğer yapıları da işletmecilere restoran olarak kiralıyordu. Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerden Ahmet Ergün'ün Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı ve Yönetim Kurulu üyeleri arasında Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak ile oğlu Bilal Erdoğan'ın da bulunduğu TÜRGEV araziye talip olunca geçen ay dergahtaki tüm işletmeler çevik kuvvet ve belediye zabıtaları tarafından zorla boşaltıldı. Alan TÜRGEV'e tahsis edildi.
Zorla tahliye
Arazi içinde bulunan bir restoranın çalışanı "Vakıflar Genel Müdürlüğü ile kira anlaşmamız devam ediyordu. Bu nedenle buradan çıkarılmamız konusunda mahkemeliktik. Fakat geçen ay, zabıta, çevik kuvvet ve dozerler eşliğinde çıkarıldık. Gelen ekiplerin elinde tahliye kararı olmadığı için önce çıkarılmamak konusunda anlaşmıştık. Fakat Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem devreye girdi ve ekipler tarihi bina demeden, eşyalarımız içerideyken dozerlerle yıkıma başladılar ve bir kısmını yıktılar" dedi.
İstanbul Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Recep Dalkılıç yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik arazinin, içindeki binalarla beraber TÜRGEV'e kültürel faaliyetler için tahsis edildiğini doğruladı. TÜRGEV yetkilisi Musa Evran da "Tarihi yapının, 49 yıllığına kendilerine tahsis edildiğini, önce restorasyonun yapılacağını, alanın ne şekilde kullanılacağına dair kararın daha sonra verileceğini, işletmelere de verilebileceğini" ifade etti.
Arazilerin değeri yüksek
Eminönü'ndeki emlakçılar "arazinin ve içindeki tarihi yapının paha biçilemez olduğu, bölgenin turizm bölgesi olması nedeniyle otel ve restoran olarak kullanılabileceği" görüşünde.
Bakanlar Kurulunca 26.09.2011 tarih ve 2292 sayılı kararıla "Vergi Muafiyeti Statüsü" kazanan TÜRGEV farklı şehir ve adreslerde 12 kız yurdu işletiyor. Bu yurtlardan Mevlanakapı kız yurdunu Fatih Belediyesinin kendi olanaklarıyla yaptırdığı ve bedelsiz olarak 25 yıllığına TÜRGEV'e tahsis ettiği iddia edildi. TÜRGEV resmi internet sitesi ana sayfasında ise "Bin yıl sürecek denmişti" başlığıyla başlayan ve milli irade formu imzalı bir bildiri yer alıyor. Bildiride AKP'den övgüyle bahsediliyor.
Erdoğan'ın sülalesi vakıf yönetiminde
Ahmet Ergün'ün Yönetim Kurulu Başkanı olduğu TÜRGEV'in genel kurul üyeleri arasında şu isimler yer alıyor:
"Esra Albayrak (Başbakan Erdoğan'ın kızı), Bilal Erdoğan (Başbakan Erdoğan'ın oğlu), Serhat Albayrak (Başbakan Erdoğan'ın damadının ağabeyi), Reyhan Uzuner (Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın kayınvalidesi), Ziya İlgen (Başbakan Erdoğan'ın eniştesi), Şule Albayrak (Başbakan Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'ın eltisi), Bülent Turan (AKP İstanbul Milletvekili), Hasan Can (AKP'li Ümraniye Belediye Başkanı), Mevlüt Uysal (AKP'li Başakşehir Belediye Başkanı), Mustafa Demir (AKP'li Fatih Belediye Başkanı), Mehmet Doğan Kubat (AKP İstanbul Milletvekili), Mustafa Ataş (AKP İstanbul Milletvekili), Yasemin Solmaz (Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen İşadamı Remzi Gür'ün kızı), Zeynep Feyza Eker Ayhan (Tarım Bakanı Mehdi Eker'in kızı). Bilal Erdoğan'ın ayrıca, İnsan ve İrfan Vakfı, Okçuluk Geliştirme Vakfı kurucusu ve yönetim kurulu üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Ünüversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli heyeti üyesi olduğu belirlendi. TÜRGEV'in kurucağı İbn-i Haldun üniversitesine İstanbul'da yer aradığı da öğrenildi.
Derya Derviş

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive