Haaretz: TSK, Suriye'ye saldırıya hazırlanıyor



Telegraph, Suriye’ye beklenen askeri müdahale ile ilgili “Saldırı muhtemelen 100’den fazla füzenin atılacağı 48 saatlık yıldırım bir baskın ile başlayacak” derken ABD uçaklarının Kıbrıs ve Türkiye’nin güneyinden havalanabileceğini yazdı. Haaretz gazetesi, Türkiye’nin Suriye ile “savaş hali” ilan etmek üzere olduğunu, Türk ordusunun da “saldırıya hazırlandığını” iddia etti.

Suriye'ye yönelik askeri operasyon tartışılırken Uluslar arası medyada Türkiye'ye işaret ediyor, “Bölgede bir tek Türkiye, müdahaleyi desteklemeyi taahhüt etti” deniliyor.
New York Times Gazetesi, Arap Ligi’nin Suriye’ye bir askeri müdahaleyi reddetmesinin Obama Yönetimi’ni “geniş bölgesel destekten yoksun” bıraktığı değerlendirmesini yaptığı geniş haber analizinde yönetim yetkililerinin ise, toplantı öncesi Arap Ligi’nden beklentinin askeri müdahale için onay değil, kimyasal silahlar kullanımı için kınama olduğunu, bu nedenle örgütün tutumundan tatmin olduklarını söylediklerini de aktardı.
Halen ABD kamuoyunun sadece küçük bir bölümünün Suriye’ye askeri müdahaleye destek verdiğine, Arapların çok büyük bir çoğunlukla ise karşı olduklarına işaret edilirken özel konuşmalarda Batı’nın devreye girmesini ısrarla isteyen Körfez ülkeleri dahil, hiçbir Arap ülke veya liderinin kamuoyu önünde "destek" ifade etmediği belirtilerek “Bölgede bir tek Türkiye müdahaleye destek taahhüt etti” denildi.
İSRAİL BASIN: “TÜRKİYE SAVAŞ HALİ İLAN ETMEK ÜZERE”
Haaretz gazetesi, “Türkiye de Suriye’nin diğer bir hedefi olabilir özellikle sınıra yakın mülteci kampları” dediği haberinde Türkiye’nin Suriye ile “savaş hali” ilan etmek üzere olduğunu, Türk ordusunun da “saldırıya hazırlandığını” iddia etti.
Suriye rejimine karşı ABD’nin öncülüğünde bir askeri müdahale durumunda misillemenin olup olmayacağı tartışılırken İsrailli basın, Ürdün ve Türkiye’nin hedef olabileceğini öne sürüyor. Haaretz gazetesi, Türkiye’nin Suriye ile “savaş hali” ilan etmek üzere olduğu, Türk ordusunun da “saldırıya hazırlandığı” iddiasında bulundu.
Haaretz gazetesi, “Dünya Suriye’ye saldırıyı destekliyor ama bir bataklığı hazmedemeyebilir” başlığı ile yayınladığı haber analizinde bir müdahale durumunda Esad’ın, müdahaleye katılmalarına bahane vermemek için başta İsrail olmak üzere, komşulara füze fırlatarak yanıt vermeyeceğinin inanıldığını kaydetti.
Buna karşın Suriyeli sözcülerin, rejim karşıtı askeri faaliyetlerin bir merkezi olarak gördükleri Ürdün’e saldırma tehdidinin gerçekleşebileceği uyarısında bulunan gazete, şu savları da dile getirdi:
“Türkiye de Suriye’nin diğer bir hedefi olabilir özellikle sınıra yakın mülteci kampları. Suriye ile bir savaş hali ilan etmek üzere olan Türkiye’nin, bir saldırıya hazırlanan güçlü bir ordusu var. Suriye’nin Türkiye’ye bir saldırısına ilişkin değerlendirmelerin, İsrail’e bir saldırı konusundaki değerlendirmeleri aynı yönde oldukları için mevcut inanç, Türkiye’nin muhaberenin bir parçası olmayacağıdır.”
İNGİLİZ MEDYASI: SALDIRI 48 SAATLİK YILDIRIM BASKIN İLE BAŞLAYACAK
İngiliz medyası, Suriye’ye bir askeri müdahale durumunda bunun nasıl gerçekleşebileceğini yoğun biçimde tartışmayı sürdürüyor.
İngiliz The Telegraph gazetesi, askeri ve diplomatik kaynaklara dayanarak Batı’nın “Suriye’yi cezalandırma saldırısı”nın muhtemelen 100’den fazla füzenin atılacağını 48 saatlik bir yıldırım baskın ile başlayacağını savunduğu haberinde önümüzdeki günlerde başlaması beklenen saldırıda İngiliz donanmasına ait Trafalgar türü bir denizaltının, Tomahawk füzelerini ateşlemek üzere Akdeniz’deki Amerikan savaş gemilerine katılacağını savundu.
Füzelerin Esad rejiminin komuta ve kontrol tesisleri, silah teslim merkezleri, istihbarat üsleri ve milis eğitim kamplarını yok etmek için fırlatılacağını kaydeden gazete, “ABD uçakları, Kıbrıs ve Türkiye’nin Güneyindeki hava üslerinden havalanabilir” diye yazdı.
“GERÇEK MİSİLLEME RİSKİ VAR”
BBC, birkaç gün içinde olabileceği belirtilen askeri müdahale nedeniyle halen 2 milyona ulaşan Suriyeli mülteci sayısının daha fazla artırmasından korkulduğuna dikkat çektiği haberinde “Ve gerçek bir misilleme riski var” derken bu misillemenin Suriye rejiminin ve destekçilerinden biri tarafından gerçekleştirilebileceğini kaydetti.
Haberde Suriye rejimini destekleyenlerin arasında Rusya ve Çin’in bulunduğu anımsatılırken “İran da tepki gösterebilir. Misilleme, bölgedeki müttefikleri veya Kıbrıs gibi yerleri vurabilir” dedi.
Batı’nın askeri müdahale sırasında sivillerin vurulmaması için çok dikkatli olması gerekeceğini vurgulayan BBC, Suriye müdahalesi için kullanılabileceği güçlere değinirken de “Türkiye’deki İncirlik ve İzmir’deki üsler baskınlar için kullanılabilir” sözlerini kullandı.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive