Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı açıkladı: Cemaat, PKK, İhvan... Hepsinin farkındaydık



Pekin, PKK ve İslam adına hareket eden silahlı grupların güney sınırımızda cirit attığına dikkat çekti. TSK ve MİT’in, gelişmeleri Başbakan’a Türkiye’nin bekası için sunduğunu vurguladı

Mısır’daki son gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz?
Mısır’da olayların patlayacağı açık ve netti. Arap Baharı falan diye başladı, ama epeyden beri ekonomik olarak büyük bir sıkıntı içerisinde. İnsanlar aç. Camp David anlaşmasından sonra da büyük ölçüde Araplar arasındaki prestijini de kaybetti. Arapların lideri durumundaydı. Mısır kültürü, medeniyeti, bütün hayatı etkilemekte, ama özellikle Arapları birleştirme konusunda öncüydü. Amerika da Mısır’a çok büyük miktarlarda (yıllık 1,3 milyar dolar civarında) yardım yapıyordu.
Büyük kısmı da askeri yardım. Yaptığı şey de şu -daha önce bize yaptığı gibi Parayı kendişirketlerine veriyor, o şirketlerde bunlara silah veriyor. Adı “askeri yardım”. Mısır’ın pek çok subayı da Amerika’da tahsil görmüş, İngilizceyi iyi bilen insanlar. Yardım yapmasının nedeni, İsrail’in güvenliği. İsrail’in güvenliğini Mısır kadaretkileyen başka bir ülke yoktur.
Müslüman Kardeşler mi başlattı?
İçeride hiçbir şey olmazsa, dışarıdan birilerinin gelip bir şeyler yapmasına imkân yok. Mutlaka içerde bir şeyler olması gerek! İçeride bir zafiyet olursa, dışardakiler öyleyola girerler. Tabii ki Almanların da, Amerikalıların da istihbarat teşkilatları, aynen Türkiye’de olduğu gibi- Mısır’da da dolaşıyordu. Bir neden varsa, halk kışkırtılır. İstihbarat örgütleri bunu yapar.
Mısır’daki bütün hareketler ABD’yi ilgilendirir
ABD kışkırttı ve destekledi mi?
ABD nasıl destekler? Sesini çıkarmaz. Sonuçta, Mısır ordusunun paraya ihtiyacı var. Bu
para nereden gelecek? Ya Körfez ülkelerinden ya da Batı’dan, Dünya Bankası’ndan gelecek. Diğer bir konu, Mısır’ın çok kritik bir noktada. Süveyş’ten geçince Avrupa’ya giden yol çok kısalıyor. Bütün bunlar ABD için Mısır’ı çok stratejik ortak yapıyor. Eşit değil tabii, ama vazgeçilmez ortak! Mısır’daki bütün hareketler ABD’yi, Batı’yı, İsrail’i ilgilendiriyor.
“Kürdistan” tasarısıyla Mısır ilgili mi?
Genişletilmiş Ortadoğu Projesi’nin amacı “Kürdistan”dı, ama bence beceremediler. Bu işi zamana yaydılar. Şu anda gerçekleştirebilecekleri konu nedir? Kürtlerin o bölgedekiözerkliğidir. Birinci hedefleri budur, hallediyorlar. İkincisi, Suriye’deki Kürt bölgesi. Bunun için de Esad’ı ve ordusu hedefte.
‘Barış süreci’ni ABD dikte ettirdi
Bütün bunlar Büyük Ortadoğu Projesi uygulaması mı?
Genişletilmiş Ortadoğu Projesidaraltıldı. AKP şu anda güçlü. “Açılım” sürecini yapacaklarsa, ancak şimdi yapacaklar. “Barış süreci”, ABD’nin dikte ettiği bir süreç. Kürt Kongresi 2009’da gündeme geldi. Barzani güya Kürtleri toplayacaktı, ama toplayamadı. Hâkim olamamaktan korktu. Şöyle dedi: Zamansız bir kongre yaparsak çok farklı sonuçlar çıkabilir. Şimdi, biraz daha durum değişti: Türkiye’de barış süreci var ve Kuzey Irak’ta, Kandil’de Türkiye’den giden teröristler var.
Bunları biliyor muydunuz?
Hepsinin farkındaydık. Bizim bildiğimiz gibi, Milli İstihbarat Teşkilatı da biliyordu. Sonuçta bu konular, Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren konular. Türkiye’nin bekasını ilgilendiren konular. ABD hedef küçülttü. Birinci konu Kürtleri toparlamak. Şimdilik özerk bölge olabilir, ama 7-8 sene sonra farklı bir yapı olur. Devlet kurmak çok zor bir iştir. Irak’ta ‘91’de başladılar, bakın kaç yıl geçti, bitiremediler.
KCK dediğimiz yapı, bir devlet teşkilatı. KCK içerisinde yürütme kurulundan, meclisinden, yüksek yargı kuruluna kadar her şeyleri var. Önemli olan işletilmesi, bunun için de zamana htiyaçları var. Şimdi neye ihtiyaçları var: Türkiye içinde bir dil birlikleri yok henüz. Önce o dil birliğini sağlayacaklar.
Nasıl? Okullarda Kürtçe’yi serbest bırakacağız. Sonra yatırımlar yapılacak, Türkiye içinden
bir Kürt özerk bölgesi çıkmış olacak. Aynısını Suriye’de yapacaklar.
Ergenekon’dan sonra gelecekten umutlu musunuz?
Milli Merkez konusu var, haksızlıklara karşı insanlara bir alternatif yaratabilir. İnsanlar bunu görüyor, okundukça daha da iyi görüyorlar. Başlarda Ergenekon davasında yargılanmak onur kırıcıydı, şimdi destek var. İyi şeyler olacağını değerlendiriyorum. Türkiye’de Batı için, ABD için, hatta İsrail için bile, en iyi hükümet AKP hükümeti. Kürtler için de aynı şekilde. Bu dönemde işleri halletmeye çalışıyorlar. Türkiye bu kadar haksızlığı, hukuksuzluğu kaldırır mı? Sanmıyorum. Uygun alternatifler çıkarsayerel seçimlerde bile çok şey değişebilir

22 Ağustos 2013 Perşembe 11:37 Füsun İkikardeş/Aydınlık



,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive