MİT'e İmam Hatipli istihbaratçı



MİT personel alımıyla ilgili açtığı sınavda İngilizce için üniversite, Arapça için ise lise mezunu şartı arıyor. Böylelikle İmam Hatipliler liseyi bitirdiklerinde MİT'e girebilecekler.


Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), yabancı dil bilen uzman alımı için verdiği ilanda, Arapça ve Farsça bilenler için lise mezunu olmayı yeterli saydı. Böylece İmam Hatip Lisesi mezunlarına MİT'e girme yolu açıldı.
MİT, Yabancı Dil Uzman Sınavına girecek kişilerde aranan koşulları internet sitesinden duyurdu. "Arapça, Farsça ve İngilizce dillerinde sınavla bay ve bayan dil uzmanları alınacaktır" başlığıyla verilen ilanda "Özel Şartlar" başlığı altında, Arapça ve Farçsa ile İngilizce bilen kişilerde aranacak bazı özel şartlar sıralandı. İngilizce bilen uzmanlarda için "Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olmak" istenirken, Arapça ve Farsça için "En az lise ve dengi okul mezunu olmak" şartı yer aldı. Böylelikle, İmam Hatip mezunlarının üniversite eğitimi almadan MİT'e girebilmelerinin önü açılmış oldu.
Daha önce üniversite şartı aranıyordu
MİT, önceki personel alımlarında dört yıllık üniversite mezunu olma şartı arıyordu. Aralarında İstanbul, Ankara gibi köklü üniversitelerin de olduğu dokuz üniversitede Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinde eğitim veriliyor. Bu bölümlerdeki öğrenciler dururken, lise mezunlarının MİT'e alınması akıllara AKP'nin devlet kurumlarındaki kadrolaşma politikasını getirdi.
AKP iktidara geldiğinden beri devlet kurumlarına İmam Hatiplilerin alınması için çeşitli düzenlemler yapmıştı. Uzmanlar, MİT personel alımı sınavında aranan bu koşulla kurumun içinin İmam Hatiplilerle doldurulacağını söylüyor. İktidarın kadrolaşma çalışmaları daha önce de Maliye Bakanlığı'nda görülmüştü. Bakanlık, yaptığı düzenlemeyle biyoloji ve kimya mezunlarının vergi müfettişi olmasının yolunu açmıştı.
Öneş, düzenlemeyi destekledi
Hükümete verdiği destekle bilinen eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Arapça ve Farsça için konulan kriterin normal olduğunu ileri sürerek "Normal şartlarda MİT'e personel alımlarında üniversite mezunu olmak şartı vardır. Ancak değişik birimlere alınacak personel ihtiyacını üniversiteler karşılamıyorsa, lise mezunu olan ve diğer şartlara uygun kişiler de alınabilir" dedi

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive