Skandal ilanda AKP-cemaat gerginliği


RTE Üniversitesi Rektörü, Zaman’daki skandal ilanın BİK’e şahsi e-posta adresinden gönderildiğini söyleyerek “amacını soruşturma gösterecek” dedi. Açıklamayı “yalan” olarak niteleyen Zaman, sert bir cevap verdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise “abartmaya, büyütmeye gerek yok” dedi.
(soL - Haber Merkezi) Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, 1 Ağustos Perşembe günü Basın İlan Kurumu aracılığıyla Zaman gazetesinde yayımlattıkları skandal ilanla ilgili büyük bir iddiada bulundu. Yardımcı doçent ve doçent kadrolarının ve başvuru koşullarının duyurulduğu ilanda, “sehven” bu kadrolara alınması planlanan kişilerin isimleri de verilmişti. Olayın büyük yankı uyandırması üzerine, ertesi gün yine Zaman’da bu kez ilanın düzeltilmiş hali yer aldı.
‘İlanlar aynı değil’
Cuma akşamı bir açıklama yapan Yılmaz, Zaman gazetesinde Basın İlan Kurumu vasıtasıyla çıkan ilanın kendi gönderdikleri, ıslak imzalı liste ile aynı olmadığını iddia etti. Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Yılmaz, “Öğretim üyesi alımları yönetim kurulunun belirlediği kadro talepleri doğrultusunda Personel Dairesi Başkanlığınca teknik olarak yürütülür. Saptanan kadrolar Basın İlan Kurumu’na gönderilir. Gönderme iki şekilde yapılır. Bir, rektörün ön imzası ile yazılı yolla gider, bir de elektronik ortamda gönderilir” dedi.
1 Ağustos günü Zaman gazetesinde çıkan ilandaki listenin, Rektör’ün ıslak imzasını taşıyan bir belgeye dayanmadığını, üniversitenin kurumsal e-posta adreslerinde de gönderilmediğini iddia eden Yılmaz, ilanda yer alan listenin personel dairesinde yapılan bir müsvedde çalışması olduğunu ve şahsi bir e-posta adresiyle gönderildiğini vurguladı.
‘Kimler, hangi maksatla gönderdi?’
Yılmaz, “Kurumun başında rektör olarak ben bulunuyorum. Eğer burada bir sorumluluk varsa bu da benimdir. Resmiyeti ve geçerliliği olmayan, basına konu olan tablonun kimler tarafından ve hangi maksatla gönderildiğini açığa çıkarmak amacıyla gerekli idari soruşturma başlatılmıştır. İdari soruşturma tamamlandığında kamuoyuyla paylaşılacaktır ve gereği tarafımızdan yapılacaktır” dedi.
BİK: Kontrol etme görevimiz yok
Konu üzerine açıklama yapan Basın İlan Kurumu (BİK), “Acil ve süreli olması nedeniyle günümüz teknolojik imkanları gözetilerek mail ortamında yayın talebi kabul edilmiş ve anılan ilan bu tarihte kontenjanı en müsait olan Zaman gazetesine sevk edilmiştir” dedi. BİK, Kurumumuzun gerek teknik, gerek yasal açıdan anılan ilanların içeriğini kontrol etme ve idarelerden teyit alıp yayımlatma gibi bir görevi bulunmamaktadır. Benzer durum resmi ilanları yayınlayan gazeteler içinde geçerlidir” diyerek hem kendini hem de Zaman gazetesini savundu.
Zaman: Yalan ve iftira
Zaman gazetesiyse çok sert bir açıklama yaptı. Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Harun Çümen imzsıyla yapılan “Yalan ve iftiraya cevap” başlıklı açıklamada, RTE Üniversitesi Rektörü’nün sözleri için “iftira” sözcüğü kullanıldı. Açıklamada, “Basın ilan kurumu üzerinden gelen ilanlarda, gazeteler ilanı veren ilgili kurumlar ile hiçbir zaman muhatap olmaz” dendi.
Bakan: Büyütmeye gerek yok
Rize’de temaslarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da konu ilgili bir açıklama yaptı. Bakan Yazıcı, “Bunu abartmaya, büyütmeye gerek yok” dedi.
Yazıcı, “Basın İlan Kurumu aracılığı ile gönderilen ilanın altında yer alan, her halde Personel Başkanlığı’nda yapılan bir çalışma. Hukukçu titizliğimle bu çalışmayı enine boyuna inceledim. Bana göre yapılan yayın ile çalışma karşılaştırıldığında bir bardak suda fırtına kopartılıyor. Hatayı yapan kimse, üniversite idari soruşturma açar” diye konuştu.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive