Çankaya’dan internet sansürüne onay!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, internet yasasını onayladığını Twitter hesabından duyurdu. Kamuoyunda “sansür yasası” olarak nitelendirilen ve protestolara neden olan yasanın, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilme olasılığı bulunuyor. Yasa, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) internete erişimi sınırlama konusunda olağanüstü yetkiler tanıyordu. Kamuoyunun yoğun tepkisi nedeniyle, yasada bazı değişiklikler yapılacağı gündemdeydi. TİB’in bağlı olduğu Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, yasada bazı düzeltmeler yapmak için TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle temasa geçti. Temaslarda, TİB Başkanı’na verilen “Acil durumlarda 4 saat içinde erişim engelleme yetkisinde” kısıtlamaya gidilebileceği ifade edildi.






2 madde kaygısı
Yeni önerinin, “TİB Başkanı’nın erişimi engelleme konusunda aldığı kararı 24 saat içinde bir Sulh Ceza Hakimi’ne göndermesi, hakimin 48 saat içinde mütalaasını vermesi, aksi halde, erişimin engellenmesi kararının ortadan kalkması” şeklinde olduğu belirtildi. Hukukçular ve siyasiler, Cumhurbaşkanı Gül’e yasayı bu haliyle onaylamaması yönünde çağrıda bulunuyorlardı. Ancak Gül, Twitter’da yazdığı mesajda, yasadaki iki maddeyle ilgili kaygılarının yeni bir yasal düzenlemeyle giderileceğini duyurdu.
İNTERNETE SANSÜR YASASI RESMEN YÜRÜRLÜKTE! İŞTE O MADDELER
Gül, sosyal medyada yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Nitekim, Hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek. Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan’dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım. Hükümetimiz ve siyasi partilerimize gösterdikleri anlayıştan ötürü teşekkür ederim. Hepinize iyi akşamlar diliyorum.”
TİB’e MİT dokunulmazlığı
Cumhurbaşkanı Gül, yasanın hangi maddeleri ile ilgili kaygılarının olduğunu bildirmezken, yasadaki yeni düzenlemede
TİB Başkanı’nın yine engelleme yetkisi kullanacağı; ancak aynı anda mahkemeye de bu kararı bildirmesi, mahkemenin ise 48 saat içinde, karar hakkında mütalasını vermesi zorunlu kılınıyor. Hükümetin, yasada önerdiği ikinci değişiklik ise internet trafik bilgisinin tanımı sınırlandırılarak, istenecek bilgiler URL bazında değil, IP ve abone kimlik bilgisi bazında olması öngörülüyordu. Yasa, öngörülen yeni haliyle “hızlandırılmış mahkemeler” sayesinde, TİB başkanının yetkisini ‘4 saat’ ile sınırlandırıyor. Ancak, yasada TİB Başkanı ve personeline getirilen MİT benzeri ‘zırh’ konusunda herhangi bir değişiklik yapılması gündemde görünmüyor. Zira, yeni yasaya göre, TİB personelinin görevlerinden doğan veya görevinin yerine getirilmesi sırasında işledikleri iddia edilen suçlardan ötürü haklarında cezai soruşturma izni, TİB başkanı için ilgili bakan, diğer personel için ise kurum başkanı tarafından verilebilecek.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/34173-cankayadan-internet-sansurune-onay.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive