Darbe aydınlanıyor! Ukrayna’daki darbenin perde arkası

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, parlamento üzerinden yapılan darbeyi kabul etmiyor.
Darbeciler, parlamento kararıyla Yanukoviç’in Bölgeler Partisi ile Ukrayna Komünist Partisi’ni yasa dışı ilan etmeye çalışıyor. Oysa iki partinin de parlamentoda seçilmiş milletvekilleri bulunuyor.
Dışişleri Bakanı Leonid Kozhara, Eğitim Bakanı Dmitri Tabaçnik ve Sağlık Bakan Vekili Raisa Bogatiryova’yı görevden aldıklarını ilan eden darbeciler, eski Maliye Bakanı Aleksandr Klimenko ve Başsavcı Viktor Pşonka hakkında tutuklama kararı çıkardılar.



Darbe aydınlanıyor
Parlamentodaki darbe, bazı bölgelerin parlamentonun meşruiyetini tanımadığını açıklamasıyla başladı. Bu açıklamaların arkasından, parlamentodaki Devlet Başkanlığı temsilcisi Yuri Miroyniçenko, Harkov’de bulunan Yanukoviç’in “ülkeyi daha fazla bölmemek için” istifa ettidiğini iddia etti. Yanukoviç’in ve temsilcilerinin bu iddiaları yalanlaması gözden kaçırıldı.
Bu arada parlamentoda milletvekili transferi hızlandırıldı. Yanukoviç taraftarı bazı milletvekilleri, muhalefetin safına geçtiler. Yanukoviç, saf değiştiren bazı milletvekillerinin tehdit edildiklerini, bazılarının da satın alındığını belirti. İstifa etmediğini, ülkeyi “bir avuç çeteye bırakmayacağını” söyleyen Yanukoviç, darbenin Batı tarafından yaptırıldığını tekrarladı.
Milletvekillerinin saf değiştirmesiyle çoğunluğu kaybeden parlamento başkanı Vladimir Rybak istifa etti. Muhalefet, parlamentoyu alel acele toplayarak, önce Aleksandr Turçinov’u parlamento başkanlığına seçti. Arkasından Turçinov’u Devlet Başkanlığı vekilliğine atadı. Parlamento, aynı zamanda erken seçim kararı aldı.
Güvenlik terör örgütlerine
Muhalefetin İçişleri Bakanlığına atadığı Arsen Avakov, başkent Kiev sokaklarında düzeni, neo-Nazi “Sağ Sektör”ün içinde bulunduğu terör örgütlerinin sağlayacağını açıkladı. Bakan, bu güçlerin zaten sokakları kontrol ettiğini, ancak bunu yasal olarak polisle birlikte yapacaklarını belirtti.
Karışıklıklar sırasında gözaltına alınan 64 teröristin serbest bırakılacağını ifade eden Avakov, İçişleri Bakanlığı ile bölgelerdeki emniyet müdürlüklerin bazı çalışanlarına karşı son zamanlarda yaşanan olaylarla ilgili soruşturma başlatılacağını vurguladı.
Avakov, önümüzdeki günlerde eski üst düzey yetkililere karşı suçlamaların yöneltileceğini söyledi. Ukrayna Başsavcılık ve Güvenlik Teşkilatı’nın yeni yöneticileriyle ortak toplantının düzenlendiğini anlatan Avakov, toplantıda, ülkenin üst düzey görevlileri tarafından dahil olmak üzere Ukrayna halkına karşı işlenen suçların soruşturulması için güvenlik güçlerin işbirliğini ele aldıklarını kaydetti.
Timoşenko aday olacak
Kiev’e gitmek üzere Harkov’dan ayrılmadan önce gazetecilere açıklamada bulunan Yuliya Timoşenko 25 Mayıs tarihinde yapılması beklenen Ukrayna devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını söyledi.
ITAR-TASS’ın bildirdiğine göre, Timoşenko, “Şimdi Maydan’a gidiyorum” dedi. Hastaneden tekerlekli sandalyeyle ayrılan Timoşenko’nun iyi göründüğü bildirildi. Timoşenko özel bir uçakla Kiev Julyanı Havaalanına uçtu.
Rusya krediyi durdurdu
Rusya, bu gelişmeler üzerine, Ukrayna’ya yapacağını açıkladığı mali yardımı durdurdu. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Ukrayna’ya yeni kredi diliminin bu ülkede yeni hükümet kurulduktan sonra gönderileceğini açıkladı. ITAR-TASS ajansının verdiği habere göre Siluanov, “Biz gerçekten de Ukrayna’nın 2 milyar avrobondunun alınması konusunu görüştük. Ancak siyasi durumun aniden değişmesi nedeniyle hangi hükümetle çalışacağımızı anlamamız gerekiyor. Yeni hükümetin kurulmasını ve bu hükümetin siyasi anlayışını bekleyeceğiz. Buna göre hareket edeceğiz” dedi.
Ukrayna’yı zor bir yılın beklediğini hatırlatan Rus bakan, “IMF dahil büyük borçları kapatmaları gerekir” diye konuştu. Avustralya’nın Sydney kentinde G-20 maliye bakanları toplantısında Ukrayna’daki durumu ele aldıklarını ifade eden Siluanov, “Ukrayna yönetiminin IMF’ye yapısal reformlar karşılığında kredi desteği müracaatını görüştük. Ukrayna’nın yeni hükümeti kurması, yönetim organlarını belirlemesi, yeni hükümetin bu amaçla IMF’ye başvurması gerekiyor” dedi.
Siluanov, Rusya’nın Ukrayna’da siyasi ve sosyoekonomik durumun normalleşmesini istediğini vurguladı. Rusya’nın toplamda 15 milyar dolarlık mali yardım karşılığında tahvil alması gerektiğini belirten Siluanov, “Bu karar çerçevesinde yeni dilimi ayırmayı planlıyorduk. Ancak bugünkü durumda bu paranın nasıl kullanılacağı ve daha borcunun nasıl kapanacağı konusunda birçok soru işareti doğdu. Durumun netleşmesi ve istikrara kavuşmasını beklemek gerekir” ifadesini kullandı.
IMF: Yardıma hazırız
IMF Başkanı Christine Lagarde, Ukrayna yönetiminin ilgili talepte bulunması durumunda bu ülkeye yardım etmeye hazır olduklarını açıkladı. Ajans Franb Presse’in verdiği habere göre, Lagarde, “Ukrayna yönetimi, öneriler veya ekonomik reformların konuşulmasıyla birlikte mali yardım için IMF’ye başvurursa biz buna hazırız. IMF’nin bu durumda genellikle aldığı tedbirler öncesinde elbette mevcut durumun teşhisine yardım etmeye hazırız” dedi. Lagarde, Ukrayna’nın IMF üyesi olduğunu vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir temsilcisi, Amerikan yönetiminin Ukrayna’nın IMF’ye başvurması için anayasa reformu ve koalisyon hükümetinin kurulması dahil bazı politik şartlar öne sürdüğünü açıklamıştı. Adını açıklamak istemeyen temsilci, IMF’ye başvurunun, Ukrayna ekonomisi için daha dayanıklı gelişim yolunu sağlamaya yardımcı olacağını kaydetmişti.

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive