İşçiler kölelik düzenine başkaldırdı! Sonraki adım Meclis


Türk-İş’in çağrısıyla Ankara’ya gelen on binlerce işçi AKP’nin emek karşıtı politikalarını protesto etti. Mitingte konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay hükümete ‘Sorunlarımızı çözmezseniz Meclis’in önündeyiz’ uyarısında bulundu.
Türk-İş’in çağrısıyla on binlerce işçi AKP’nin Meclis gündemine getirdiği taşeron işçiliğin kapsamını genişleten yasa tasarısına karşı “Kölelik düzenine son. Taşeronlaşmaya, Örgütsüzlüğe, Kuralsız Çalışmaya Hayır” diyerek alanlara çıktı. Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen binlerce işçi sabah saatlerinde Ankara Garı önünde toplandı. Türk-İş’e bağlı sendikaların başkanlarının en önünde yürüdüğü bir kortej oluşturularak Sıhhiye’ye yüründü. Yürüyüş boyunca sık sık “Taşeron kölesi olmayacağız”, “Kadro hakkımız söke söke alırız” ve “Her yer Yatağan her yer direniş” sloganları atıldı.
AKP AKP duy sesimizi bu gelen işçinin ayak sesleri” marşını söyleyen işçiler yürüyüş boyunca renkli gösteriler yaptı. Üzerilerine kefen giyen iki taşeron işçisi zincirlerle, “Ben firavunum zulüm baskı ve kaba kuvvetin simgesiyim” yazılı temsili firavun ve “Dini ve bilimi alet edip kullanarak insanları zalimlerin buyruğuna sokan kimliği simgelerim” yazılı cüppeli bir hocaya ve “Zenginlik ve kibrin temsilciyim iktidarın en büyük sermayedarı ve firavunun sevgili ortağıyım” yazılı bir para babasına bağlandı.
Direnişteki işçiler de alanda
Mitinge termik santralların özelleştirilmesine karşı mücadele başlatarak özelleştirme ihalesinin ertelenmesini sağlayan Yatağan işçileri, sendikalı oldukları için işten atılan Zorlu Tekstil işçileri, direnişteki Punto Deri işçileri de katıldı. Mahkeme kararlarına rağmen kadroya alınmayan Yol-İş’e bağlı karayolu işçilerinin yoğun katılımı dikkat çekti. Mitingte konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, taşeron konusunun ülkenin ayıbı olduğunu söyledi. Yol işçilerinin kadro haklarının yargı kararlarına rağmen verilmediğini anlatan Atalay, “Karayolu işçileri para peşinde değiller. Karayolu işçileri adam gibi iş istiyorlar” dedi.
Bedelini ödersiniz’
Yatağan işçilerine ilişkin de konuşan Atalay, “Yatağan işçileri olağanüstü bir mücadele sergiliyorlar. İktidarlar 30 senedir ne var ne yok sattılar. Elde kalanlardan biri de Yatağan. Söz verdik, Yatağan işçisinden kat be kat daha fazlasını toplayacağız alanlara dedik. Bugün buradayız” dedi. Atalay hükümeti de şu sözlerle uyardı: “Türk-İş olarak işçilerimizin haklarına sahip çıkmak için bugün bu meydanı doldurduk, eğer isteklerimiz yerine getirilmezse yarın Meclis’in önündeyiz. AKP’ye sesleniyorum; bu alandaki sesi iyi duyun. Bunu duymazsanız bunun bedelini ödersiniz.”
Artık yeter’
Mitingte konuşan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da, “Artık yeter, 4-B ve 4-C adı altında köle gibi çalıştırılmaya, düşük ücrete, özel istihdam büroları aracılığı ile işçi simsarlığına, esnek ve güvencesiz çalışmanın her türlüsüne, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaşmaya, kıdem tazminatına el uzatanlara, sendikal nedenlerle işten atılmalara, özelleştirmelere karşı artık yeter” diye konuştu.
Emekçiler: Üretimden gelen gücümüzü kullanırız
Kürsüden Karayolu işçisi, Yatağan işçisi ve Zorlu Tekstil işçileri temsilcileri de birer konuşma yaptı. İşçiler konuşmalarında özetle şunları söyledi: Mustafa Göçmen ( Yatağan işçisi ): “153 gündür onurumuzla, başımız dik direniyoruz. Boyun eğmeyeceğiz. Direnmek onurdur. Özelleştirmeler bize ve cumhuriyete saldırıdır. Size söz veriyoruz işyerlerimizi sattırmayacağız. Siyasi iktidara sesleniyorum. Emeğe ve emekçilere saldırmaktan vazgeçin. Özelleştirmelerden vazgeçin. İşçi sınıfını üretimden gelen gücünü kullanmak zorunda bırakmayın.”
Mustafa Dağtekin ( Karayolu işçisi ): “Karayolları Genel Müdürlüğü bizleri yol işçisi olarak görmüyor. Biz karayollarının kadrolu ve asıl işçisiyiz. Yargı kararlarına rağmen kadromuz verilmiyor. Göz göre göre haklarımız çiğneniyor. Biz bu oyunu gördük. Bizi görmezden gelenlere karşı buradayız. Artık yeter demek için buradayız. 30 Mart öncesinde bu size son uyarı.”
Lamina Taşdemir (Zorlu Tekstil işçisi ): “Yıllarca köle gibi çalıştırıldık. Sendikalı olunca da işten atıldık. Direniyoruz. Bundan sonra da direnmeye devam edeceğiz.”
İşçi Partisi’nden büyük destek
Mitinge kitlesel olarak katılan tek parti İşçi Partisi’ydi. İşçi Partililer, Ankara Garı önünde toplanarak işçilerle birlikte Sıhhiye’ye yürüdü. Türk bayrakları ve parti flamaları açan partililer, “Özelleştirme değil kamulaştırma”, “Emekçinin iktidarı için Milli Hükümet”, “Taşeronlaşmaya, köleleştirmeye geçit yok”, “ Emeğin kurtuluşu Milli Hükümet” ve “İşçilerin birliği AKP’yi yıkacak” yazılı dövizler taşıdı.
Mitinge, Türk-İş’e bağlı, Yol-İş, TES-İş, Şeker-İş, Türk Metal, Koop-İş, Hava-İş, Tarım-İş, T. Maden-İş, Genel Maden-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş, Basın-İş, Çimse-İş, Kristal-İş, Deriteks, Tümtis, Demiryol-İş, Haber-İş, Güvenlik-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası, KESK, İşçi Partisi ve EMEP katıldı.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive