Dershane paketinden MEB’e operasyon çıktı


AKP’nin dershaneleri kapatma tasarısıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’nda müsteşar hariç tüm üst düzey yöneticiler değişecek. MEB’deki Cemaat temizliğini ise bir süre önce göreve atanan Efkan Ala’nın kardeşi yürütecek
 
Dershanelerin kapatılması için hazırlanan ve TBMM’ye sevk edilen paketten, bakanlık üst bürokrasisinden okul müdürlerine kadar tasfiye operasyonu çıktı. Aydınlık’a ulaşan bilgilere göre pakette yer alan kritik hükümde, Erdoğan’ın kamuda “paralel temizliği”ni yönetmekle görevlendirdiği ve bunun için İçişleri Bakanı yaptığı Efkan Ala’nın ve kısa bir süre önce MEB’e Teftiş Kurulu başkanı yapılan kardeşinin parmağı var.
AKP iktidarının, 2013 yılının Kasım ayından bu yana üzerinde çalıştığı ve ancak önceki akşam TBMM’ye sevk edebildiği dershaneleri kapatma yasa tasarısı, Erdoğan-Gülen savaşını daha da alevlendirecek. Çünkü paketin içine yerleştiren kritik bir madde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Müsteşar hariç tüm üst düzey yönetiminin değişmesini öngörüyor.
Madde ile Müsteşar Yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu Başkan ve üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 il milli eğitim müdürlerinin görevlerinin, “kanun yürürlüğe girdiği tarihte sona ereceği” hükme bağlandı. Tasarıda bu görevlerde bulunanların “bu maddenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın” sona ereceği vurgulandı. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların, bu görevlerinin “hiçbir işleme gerek kalmaksızın” sona ereceği de hükme bağlandı.
MEB, Gülen ve Erdoğan için kritik mevzi
AKP iktidarının, bu kadar kapsamlı bir kadro operasyonunu bir tek kanun maddesiyle uygulamak istemesi, “Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı’nı paralel yapıdan temizlemekte zorlanıyor mu?” sorusunu akıllara getirdi. Aydınlık’a bilgi veren bakanlık kaynakları, Nabi Avcı’nın bakanlığa gelmesiyle birlikte özellikle bakanlık üst bürokrasisinde “paralel yapı”nın büyük oranda temizlendiğini, ancak orta düzey bürokratlar ve bakanlığın taşra bürokrasisinde operasyon yapılamadığını belirttiler. İşte bu nedenden ötürü, düzenlemeye bu kritik maddenin yerleştirildiği kaydediliyor.
Paket, Ala kokuyor
oİçindeki kritik kadro operasyonu maddesinden de anlaşılacağı üzere dershane paketi, Erdoğan’ın Gülen’le savaşını yürüten ekibin 1 numaralı ismi Efkan Ala’yı işaret ediyor. Efkan Ala, İçişleri Bakanlığı’na atandıktan hemen sonra kardeşi Atıf Ala MEB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na getirilmişti. Atıf Ala, MEB’de bir süre önce patlak veren fişleme skandalının da mimarları arasında gösterilmişti. Düzenlemedeki Efkan Ala izlerinden biri de, okul müdür ve yardımcılarının atama yetkisinin valilere devri. Düzenlemede, okul müdürü ve yardımcılarının bir okulda yapabilecekleri görev süresi 4 yıl olarak belirleniyor. Okul müdür ve müdür yardımcılarını atama yetkisi de il milli eğitim müdürünün teklifi ile Efkan Ala’ya bağlı olan valilere veriliyor.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive