Egemenlik yumruklarla AKP’nin...



AKP, HSYK düzenlemesini dün muhalefet vekillerine tekme ve tokatlarla saldırarak Meclis’ten geçirdi. Yasayla HSYK’nin en kritik yetkileri Adalet Bakanı’na devredildi
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’nun yapısını değiştiren düzenlemeler iki milletvekilinin hastanelik olduğu kavgalar eşliğinde meclisten geçti. Genel Kurul’da kabul edilen son şekline göre, 2010 Anayasa Referandumu’yla HSYK’nın yapısında yapılan bütün düzenlemeler silbaştan yeniden değişmiş oldu. 46 maddelik yasanın yürürlüğe girmesinin ardından HSYK’nın önemli yetkileri Adalet Bakanı’na devrediliyor.
TBMM Genel Kurulu’nda, Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece HSYK teklifinin görüşmeleri sırasında çıkan kavgada kan aktı. Görüşmeler sırasında söz alarak kürsüye çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yolsuzluklar üzerinden hükümeti eleştirdi. Tezcan, konuşma süresi dolduktan sonra sözlerini sürdürmeye devam edince AKP’liler ayaklandı. Tartışmaya CHP’li milletvekillerinin de katılmasıyla ortalık bir anda karıştı. Birbirlerine yumruk ve tekme atan milletvekillerinden bazıları yere düşerken, kavga Bakanlar Kurulu üyelerinin oturduğu sıralara kadar gitti.
HSYK, hükümete tam teslim
AKP’nin HSYK’yı iktidarın emrine sokan teklifi, 18 saat süren kesintisiz çalışmanın ardından Genel Kurul’da kabul edildi. 46 maddelik yasanın yürürlüğe girmesinin ardından HSYK’nın önemli yetkileri Adalet Bakanı’na devredi. Süresi biten HSYK başkan ve yardımcılarının 2 dönem daha göreve devam etme imkânı, yeni düzenlemeyle bir döneme indirildi. Hâkim ve savcıların meslek içi eğitimleri de bundan böyle HSYK yerine, Türkiye Adalet Akademisi’nce yaptırılacak. HSYK’nın, birtakım istisnalar dışında hâkim ve savcıları yurtdışına gönderme yetkisi de kaldırıldı.
Ayrıca Adalet Akademisi Yönetim Kurulu Üyelerinin yetkilerini tamamiyle Adalet Bakanlığı’na devredildi. Düzenlemeye göre, daire başkanlarını da Adalet Bakanı atayacak. Görüşmeler sırasında iki madde, Anayasa Mahkemesi engeline takılacağı düşünülerek, yine AKP’liler tarafından verilen önergelerle tekliften çıkartıldı.
Teklifin, Genel Kurul’da kabul edilen son şekline göre, 2010 Anayasa Referandumu’yla HSYK’nın yapısında yapılan bütün düzenlemeler yeniden değişmiş oldu.
Gazetecilere sözlü saldırı
Yaşanan arbedede Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kavga eden milletvekillerinin arasında kaldı. Bazı AKP’li vekillerin basın locasına dönerek, gazetecilere “Siz muhabir misiniz, muhbir misiniz?” diyerek hakaretler ettiği, bazılarının da foto muhabirine “defol buradan”, “mahremiyetimize saygı gösterin!” diye bağırdıkları duyuldu. CHP’liler de AKP’lilerin bu tavrına “Şimdi sıra basına mı geldi” sözleriyle tepki gösterdiler.
CHP’li vekilin burnu kırıldı
Kavga sırasında CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk’ün burnu kırıldı. CHP’li vekiller, yüzü kan içinde kalan Köktürk’ün burnuna tampon yaptı. Köktürk, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal tarafından Başkent Hastanesi’ne götürüldü. Doktorlar, Köktürk’ün 12 saat gözetim altında tutulmasına karar verdi. AKP’li Bayram Özçelik’in de parmağı kırıldı.
Muhalefet AYM’ye gidiyor
CHP’nin Meclis’ten tekme ve yumruklarla geçen HSYK düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağı açıklandı. “Bu yasayla birlikte Türkiye’de anayasa, yoktur. Anayasaya göre millete ait olan yetkileri hükümet, Başbakan, Adalet Bakanı kendi yetkisi içerisine almaktadır.” diyen CHP Grup başkanvekili Akif Hamzaçebi kanunun yok hükmünde sayılması gerektiğini belirtti. 

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive