PKK ile 'resmi müzakere' tuzağı



Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı, Aydınlık’a değerlendirdi 

Pazarcı, Abdullah Öcalan’ın “resmi müzakerelere” başlayalım mesajının uluslararası hukuk açısından doğuracağı sonuçları Aydınlık’a değerlendirdi. Öcalan resmi muhattap haline gelir!
Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan, "Diyalog sürecini bundan böyle yeni bir formatla yani anlamlı bir müzakereye evrilterek, derinleştirerek sürdürmek gerektiğini düşünüyorum" sözleriyle Türkiye Cumhuriyeti ile "resmi müzakerelere" başlamak istediği mesajını verirken, uluslar arası hukuk uzmanı Prof. Hüseyin Pazarcı, hükümetin bu öneriyi kabul etmesi durumunda, "Adamı resmen muhatap almış olursunuz. Bundan sonra kalkıp PKK için terör örgütü deme konumunuz kalmaz" uyarısında bulundu.
Pazarcı, Öcalan'ın verdiği mesajın uluslararası hukuk açısından doğuracağı sonuçları Aydınlık için değerlendirdi.
Hükümetin bu öneriyi kabul etmesi durumunda, Öcalan'ın artık resmi muhatap durumuna geleceğini vurgulayan Pazarcı, "Adamı resmen muhatap almış olursunuz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin karşısına sizin bugüne kadar terör örgütü diye ifade ettiğiniz bir örgütü bu kez karşınızda, bir takım siyasi pazarlıkların yapıldığı -bu mutlaka bağımsızlığa kadar giden istekler olmayabilir- ama en azından bir ulusal kurtuluş ordusu niteliği taşıma şeklinde bir sonucu olur bunun" dedi.
Ulusal kurtuluş ordusu olur
Sözlerini, "Yani, artık muhatabınız ve resmi muhatap şeklinde kabul ediyorsunuz şeklinde değerlendirilir" şeklinde sürdüren Pazarcı, "Uluslar arası pratiğe, bundan sonra kalkıp terör örgütü deme falan konumunuz kalmaz. Ulusal kurtuluş örgütü talepleriyle kabul ettiğiniz bir birimdir ve bundan böyle ulusal kurtuluş hareketi niteliğinin bağımsızlığa kadar gidebilecek self determinasyon hakkı filan vesilesiyle yapılan bir eylemdir, ulusal kurtuluş hareketi eylemleri. Dolayısıyla böyle bir sonucu doğurur ve tabii Öcalan'ı o zaman ona göre bir muameleye tabi tutmanız istekleri arkasından gelecektir" görüşünü dile getirdi.
Pazarcı, Öcalan'ın cezaevinden çıkması yönüne istekler gelebileceğine de işaret ederek, "Öcalan'ın yeni bir formatta, 'ben burada kapalıyım, dolayısıyla doğru dürüst müzakere yapabilmem için benim daha serbest olmam gerekir' şeklinde istekleri olduğunu da biliyoruz. O yönde talepleri değerlendirin gibi istekleri de olmaya daha güçlü şekilde başlayacaktır. Ama her haliyle 'muhatap aldığınızda bu şekilde tutmayın' mealinde sonuçlar doğurması olası tabi" değerlendirmesini yaptı.
Dış baskı gelebilir
Pazarcı, böyle bir durumda başka yerlerden, yabancı devletlerden böyle veriler ortaya çıkmaya başlayacağı uyarısında bulunup şu görüşleri dile getirdi:
"Ulusal kurtuluş hareketi şeklinde değerlendirilir ve self determinasyon hakkını da bir gün isterse, bu yetkiyi de bir kullanabilir şeklinde değerlendirilirse, başka devletlerin yine PKK ile silahlı çatışmalar filan başlarsa, bu sefer onları savaşan statüsünde tanıma, nötralize pozisyona girme gibi diğer devletlerin yaklaşımları olabilir. Bu butlaka olur anlamında değil ama siyaseten böyle sonuçları olabilir"
Pazarcı, PKK'nın masaya "resmi taraf" olarak oturması durumunda, terör örgütü militanlarının 1949 yılında imzalanan ve uluslararası olan veya olmayan çatışma durumlarında silahlı güçler ve insani yardım örgütleri tarafından uyulması beklenen standartları belirleyen Cenevre Sözleşmeleri çerçevesinde üçüncü maddeye gireceği uyarısında da bulundu.
Pazarcı, "Ama onun dışında bir devlet konumunda olmadığı için self determinasyon ilkesi uyarınca bağımsızlığını ilan etmedikçe Cenevre Sözleşmeleri onu bir devlet muamelesine tabi tutmaz ama üçüncü madde çerçevesinde her haliyle bir savaşta taraflardan biri şeklinde, bazı asgari insancıl bakımından, insan hakları açısından muameleye tabi tutulmasını gerektirebilir" değerlendirmesini yaptı.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive