Fikret Bila'nın açıklamasına Aydınlık'tan yanıt



Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Aydınlık'ın gündeme getirdiği, Abdullah Gül ile Colin Powell arasında 2 Nisan 2003 günü imzalanan gizli anlaşma ve gazetesinde yayımladığı habere ilişkin bir açıklama gönderdi. Bila'nın açıklaması şöyle:

"Gazetenizin 14 Eylül 2013 tarihli nüshasında "Bila'nın Belgesi Sır Değil" başlıklı bir haber yer almaktadır. Gerçeği yansıtmayan bu haberle ilgili olarak düzeltme ve yanıt zorunluluğu doğmuştur.
Söz konusu haberinizde "Sivil Darbe Girişimi ve Ankara'da Irak Savaşları" isimli kitabımın ekinde bulunan belgelere yer verilerek "Bila'nın belgesi sır değil" başlıklı haber yapılmıştır.
Kitabımdan alıntıladığınız belgeler 1 Mart Tezkeresi'nin ekleri olup 1 Mart 2003 tarihinden daha önceki tarihleri taşımaktadırlar. Milliyet'te 12 Eylül 2013 tarihinde yayınladığım dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell arasında varılan anlaşmayı içeren ve Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Büyükelçiliği tarafına iletilen belgenin tarihi ise 7 Nisan 2003'tür. Dolayısıyla, bu belge kitabımda yer alan bir belge değildir. Haberinizde belgeler bilerek veya bilmeyerek karıştırılmıştır.
İşçi Partisi'nin ziyareti
Gazetenizin aynı nüshasında İşçi Partisi heyetinin beni ziyaret ettiği ve tarafıma "Gizli Anlaşmanın" dosyasının sunulduğu belirtilmektedir. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Büyükdağlı ve arkadaşlarının tarafıma sundukları dosyada, sadece Aydınlık Gazetesi ile diğer bazı gazetelerin gündeme getirdikleri iddialara ilişkin kupürler mevcuttur. Aydınlık Gazetesi'nin gündeme getirdiği, dönemin Dışişleri Bakanı Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Powell arasında imzalandığı iddia edilen 2 sayfa ve 9 maddelik anlaşmaya ilişkin herhangi bir resmi belge veya başkaca resmi bir doküman yoktur. Benim 12 Eylül 2013 tarihli Milliyet'te manşetten duyurduğum haberde iki bakan arasında imzalanan ve gizli kaydı taşıyan belgenin orijinali de yayınlanmıştır.
Beni ziyaret eden İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve arkadaşlarına bu durum anlatılmış Aydınlık Gazetesi'nin iddia ettiği anlaşmanın orijinal metninin kendilerinde olup olmadığı sorulmuştur. Sayın Büyükdağlı, kendilerinde böyle bir belge olmadığını, bir arkadaşlarının böyle bir belgeyi okuduğunu ve kendilerine naklettiğini söylemiştir.
Aydınlık Gazetesi'nin iki gündür şahsımı ve gazetemi töhmet altında bırakır şekilde yaptığı yayınlar gerçeklere dayanmamaktadır. Bu durum Sayın Büyükdağlı'ya da tarafımdan ifade edilmiş ve böyle bir belgeye ulaşmaları halinde tarafımdan da haber yapılacağı belirtilmiştir.
Aydınlık Gazetesi'nin kitabımın ekinde yer alan ve 1 Mart 2003 tarihinden önceki tarihlere ait belgelerle 12 Eylül 2013 tarihinde yayınladığım iki bakan arasındaki anlaşmaya ilişkin belgeyi, birbirine karıştırarak yaptığı yayın eğer art niyetli değilse bariz bir gazetecilik hatası ve etik kural ihlalidir.
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ile düzeltme ve cevap hakkı gereği bu açıklamamın gazetenizde aynen yer almasını diler, saygılar sunarım."
Aydınlık'tan yanıt
7 Nisan 2003 tarihli bir tutanağı, 2 Nisan 2003 tarihli "gizli anlaşma" diye okurlarına duyuran Fikret Bila, mesleki kariyerine yakışmayan bu haberciliğine, Aydınlık'a yüklenerek kılıf arıyor. "Bila'nın belgesi sır değilmiş" başlıklı Aydınlık haberini yalanlayan Bila özetle, "o belgeler 1 Mart tezkeresinin ekleriydi, bu ise 7 Nisan 2003 tarihlidir" diyor.
Bila, haberi yeniden ve nesnel bir gözle okursa, zaten Aydınlık'ın 7 Nisan 2003 tarihli belgenin kendi kitabında yer alan 1 Mart 2003 tarihli tezkere ekiyle tıpkı aynı olduğunu iddia etmiyor; güncellenmiş hali olduğuna ve içeriğinin aynı olduğuna dikkat çekiyor.
Zira Fikret Bila, 1 Mart tezkeresi reddedildikten sonra, AKP'nin o tezkerenin gereklerini yeni bir tezkereyle, TBMM'yi aşan anlaşma ve ek protokollerle toplamda yerine getirdiğini en iyi bilen üç gazeteciden biridir. 1 Mart tezkeresinin gerekleri yeniden yerine getirilirken de o tezkere ekleri, içeriği aynı olarak güncellenmiştir.
Aydınlık işe buna dikkat çekmiş ve Bila'nın yayımladığı 7 Nisan 2003 tarihli tutanağın, kendi kitabında yer alan 1 Mart tezkere eklerinden birinin güncellenmiş hali olduğuna dikkat çekmiştir.
Fikret Bila'nın tüm bu yazılanların üstünden atlayarak, özetle "7 Nisan 2003 belgesi, 1 Mart tezkeresi eki değildir" kurnazlığına sarılarak "gizli anlaşmayı" örtme faaliyetini geçiştirmeye çalışması, kuşkusuz mesleki kariyerinin saygınlığıyla hiç örtüşmemektedir. Bila "7 Nisan 2003 tutanağı, 1 Mart tezkere eki değildir" diyeceğine, neden o 7 Nisan 2003 tarihli tutanağı, Gül'ün itiraf ettiği 2 Nisan 2003 gizli anlaşmasıymış gibi Milliyet'in manşetinden verdiğini açıklamalıdır.
Fikret Bila'nın cevap hakkına yer verdiğimiz gibi, onun cevap hakkını kullanırken gerçeği nasıl çarpıttığını da okurlarımızın bilgisine sunmak görevimizdir. Aydınlık

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive