BEDAŞ, 30 yıl sonra elektrik faturası gönderdi: 17.177 TL

BEDAŞ vatandaşa 30 yıl öncesinin faturasını göndermeye başladı Tek göz odalı eve gelen faturanın 17.177 lira olması dikkat çekti

Bora ERDİN / SÖZCÜ
Ses­siz se­da­sız ta­ri­fe de­ği­şik­li­ği ya­pa­rak fa­tu­ra­la­rı ka­bar­tan Bo­ğa­zi­çi Elek­trik Da­ğı­tım A.Ş’­den (BE­DAŞ) ikin­ci skan­dal. Geç­ti­ği­miz yıl özel­leş­ti­ri­len BE­DAŞ, va­tan­da­şa 30 yıl­ ön­ce­si­nin fa­tu­ra­sı­nı gön­der­me­ye baş­la­dı. İs­tan­bul’un Ça­tal­ca il­çe­sin­de ya­şa­yan Na­sıf Ka­ra­ku­ş’­a ge­len 30 yıl­lık fa­tu­ra­nın be­de­li ise tam 17 bin 177 li­ra 88 ku­ruş

. Da­va­yı da ka­zan­dım
Tek göz ev­de bir am­pu­lü bir de te­le­viz­yo­nu ol­du­ğu­nu söy­le­yen Na­sıf Ka­ra­kuş, 30 yıl ön­ce eve gel­di­ğin­de elek­tri­ğin ke­sik ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Ka­ra­kuş şöy­le de­vam et­ti:  “Şal­ter at­mış­tır di­ye dı­şa­rı çık­tım. Bak­tım ki sa­yaç ye­rin­de yok. Er­te­si gün elek­trik ida­re­si­ne git­tim. Ba­na mü­hür­le­rin kı­rık ol­du­ğu için sök­tük­le­ri­ni söy­le­di­ler. Ye­ni sa­yaç al­dım. An­cak ge­lip bir tür­lü elek­tri­ği­mi bağ­la­ma­dı­lar. Be­ni da­va et­ti­ler. Da­va­yı ka­zan­dım. Son­ra oğ­lum ye­ni bir abo­ne­lik al­dı. 30 se­ne son­ra hiç fa­tu­ra gel­me­yen ve ip­tal edi­len sa­ya­cı­ma kes­me eki­bi gel­di. Ge­len fa­tu­ra 17.177 li­ra.”



Yet­ki­li­le­rin 30 yıl son­ra ge­len fa­tu­ra­yı öde­me­me­si du­ru­mun­da oğ­lu­nun adı­na ka­yıt­lı olan sa­ya­cın ke­si­le­ce­ği­ni be­lirt­ti­ği­ni ifa­de eden Ka­ra­kuş şunları söyledi:
Önce öde sonra itiraz et
“Bir fa­tu­ra­mı­zı bi­le ge­cik­tir­me­den ödü­yo­ruz. Be­nim  17.177 lirayı öde­ye­cek gü­cüm yok. İti­raz et­mek is­te­dik ama ku­rum­dan bi­ze ‘ön­ce bor­cu­nu öde son­ra iti­raz et’ de­di­le­r.”
Mev­cut fa­tu­ra­la­rın ar­ka­sın­da yer alan 6’n­cı mad­de­de “Fa­tu­ra­ya ya­pı­la­cak iti­raz öde­me­yi dur­dur­ma­z” cüm­le­si de du­ru­mu özet­li­yor.

Her gün yüzlerce kişinin elektriği kesiliyor
Son gün­ler­de tü­ke­ti­ci 3 ila 5 gün ge­ci­ken öde­me­ler­de bi­le elek­trik­le­ri­nin ke­sil­di­ği­ni ifa­de edi­yor. Sa­ha­da ça­lı­şan BE­DAŞ yet­ki­li­le­ri, gün­de en az 100 ki­şi­nin elek­tri­ği­ni ke­si­yor. Fa­tu­ra­nın ar­ka­sın­da­ki yer alan mad­de 7’de “Son öde­me gü­nü­ne ka­dar fa­tu­ra­sı­nı öde­me­yen abo­ne­nin elek­tri­ği ke­si­li­r” iba­re­si ile BE­DA­Ş’­ın eli güç­le­ni­yor. Tü­ke­ti­ci­ye fa­tu­ra ke­sim ta­ri­hin­den iti­ba­ren mak­si­mum 9 gün sü­re ta­nı­nı­yor. Mad­de 7 ile BE­DAŞ bu sü­re içe­ri­sin­de de elek­tri­ği kes­me yet­ki­si­ne sa­hip olu­yor. Halk ara­sın­da “aç­ma-ka­pa­ma­” be­de­li ola­rak ad­lan­dı­rı­lan iş­le­min be­de­li ise 22 li­ra. Ya­ni bin­ler­ce BE­DAŞ ça­lı­şa­nı tü­ke­ti­ci­nin elek­tri­ği­ni ke­se­rek şir­ke­tin ka­sa­sı­nı dol­du­ru­yor.

http://sozcu.com.tr/2013/genel/bedas-30-yil-sonra-elektrik-faturasi-gonderdi-17-177-tl-376094/

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive