Alevilerin tepkisi din dersine değil!



Vatandaşlar hükümetin 'zorunlu din dersi' politikasına karşı eylem yaptı.Gamze Kaya/sozcu.com.tr Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) “Zorunlu( Sorunlu) Din Dersleri Kaldırılsın” başlığı altında “oturma eylemi” kararı aldı. Dün saat 13:00de başlayan eyleme farklı inanç topluluklarından birçok kişi katıldı. Eylemciler eylem süresince çocukların,ebeveynlerin ve protestoyu ilgi ile izleyen turistlerin sorularını yanıtlayarak,gündemdeki projeleri tartıştı.

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ !
PSAKD Sultangazi şubesi sorumlularından Murşit Bey sorularımızı ; “Baskı ve sömürü mekanizması altında insanları gasp eden devlet yapısını bozmak umuduyla buradayız. Var olan anayasal haklar, halkların eşitliğini savunurken mevcut hükümet adil olmak dışında yıkıcı bir tutum içerisindedir. Halkı,özellikle çocukları ‘din kisvesi’ altında toplayarak, tek tip din algısı aşılamak asıl hedefleridir” şeklinde yanıtladı.

“DİN DERSİNE DEĞİL YAŞAYIŞIMIZIN YOK SAYILMASINA KARŞIYIZ”
İşte “Zorunlu(Sorunlu) Din Dersleri Kaldırılsın” eylemine katılan vatandaşların görüşleri.
Zorunlu din dersleri çocukları nasıl bir yapılanmaya sürüklüyor ?
“Bitlis doğumluyum.Bizim jenerasyonumuz kız çocuklarının ne şartlarda okumaya çalıştığını iyi bilir. ‘Kız çocuklarınızı okula göndermeyin’ fetvaları yaygındı. Gülünç ama belki de en yerleşmiş tezlerden bir tanesi ‘kız çocuğu eline kalem alırsa aşk mektubu yazar’ kalıbıydı. Özellikle doğuda bir kız çocuğu iseniz ötekileştirilme yaşınız ‘yedi’dir. Annemin kronik rahatsızlıklarından kadın hastalıklarına kadar birçok sorunu vardı. Hala tedavi görmesinin nedeni ise; şehirde kadın doktor olmamasıydı. Bugün de çocuklara seçme hakkı vermeden aynı kalıplar öğretiliyor.
Baskı düzeni, dini hangi topluma dayatacağını çok iyi biliyor. Biz din dersi öğretisine karşı değiliz ancak vergilerimizle haklarımızın reddedildiği, yaşayışımızın yok sayıldığı öğretim sistemine karşıyız. Çocuklarımıza da baskıcı değil ılımlı, ilimli İslam öğretilmeli. İslamiyet hoşgörü dinidir. Bugün burada toplanmak için belli bir ırka mensup olmak gerekmiyor.Bugün eşit hak ve özgürlükler için buradayız.”

“Sünni kimliğimle söylüyorum ‘sorun sistemin asimilasyon politikasıdır”
Cami-Cemevi-Aşevi projesi hakkında ne düşünüyorsunuz ?
“Başbakan; ‘Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük Aleviyim’ gibi bir cümle kurdu geçtiğimiz günlerde. Ben ona Hz. Muhammed’in ‘Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır’sözünü hatırlatmak isterim. Bugün inanç sistemi ne olursa olsun,14 yaşında olmasına rağmen haksızlıkları küçücük bünyesinde taşıyamayan Berkin Elvan’ı hatırlatırım. Sorun alevi-sünni meselesi değildir. Bunu sünni kimliğimle söylüyorum.Bizler bunun ayrımına hiçbir zaman düşmedik. Sorun sistemin asimilasyon politikasıdır. ‘Devletin alevisi yaratma hareketidir. Cami-cemevi ortak projesi sistemin yapıcı olmamakla beraber kendini ayakta tutabilmek için yapacakları provokasyonların ön hazırlığıdır.


,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive