TRT'de yolsuzluk



Eski TRT Bütçe Kontrol Elemanı Mustafa Aşçı, kurumdaki yolsuzlukları "TRT Türkiye Rant Televizyonu" adlı kitapta açıkladı. Kitapta anlatılan en önemli vurgun ise 454 bin lira tutarındaki reklam ödemesi. İdari değişikliklerle önü açılan yolsuzluk olayında, sahte imzayla ödemeler yapıldı. Halkın vergilerinden kesilen paralarla yapılan yolsuzluk işlemi belgelendi ve Sayıştay Raporu'na da girdi.

Eski TRT çalışanı Mustafa Aşçı, TRT'deki yolsuzlukları "Türkiye Rant Televizyonu" adlı kitabında açıkladı.
Kitapta anlatılan yolsuzlukların en büyüğü 454 bin lira tutarında.
ÖNCE SİSTEM DEĞİŞTİRİLDİ
Aşçı'ya göre, yolsuzluk için üç aşamalı hazırlık yapıldı. İlk aşamada çok sayıda taşeron işçi, evrak işleriyle görevlendirildi. İkinci aşamada, evrak hareketlerini kontrol eden Bütçe Kontrol Müdürlüğü'ne bağlı prodüksüyon birimi 28 Şubat 2011'de dağıtıldı. Böylece evrak üzerindeki denetim gevşetildi. Yolsuzluğun prodüksüyon biriminin dağıtılmasından 6 gün sonra başlaması da dikkat çekti.
Üçüncü aşamada ise sahte imzayla belge üretilerek, TRT bünyesinde 454 bin 462 liralık biryolsuzluk yapıldı.
TRT Müzik kanalı bir reklam şirketine, 6 ayda 454 bin lira tutarında on ayrı ödeme yaptı. İşte kalem kalem o ödemeler...
TARİH-ÖDEME SAYISI-MİKTARI
4 Mart 2011-1-50 bin 400 lira
21 Nisan 2011-4-102 bin 247 lira
3 Ağustos 2011-5-301 bin 818 lira
SAHTECİLİĞİ BANKA SAPTADI
TRT'nin şirkete 301 bin liralık son ödemesinde, para miktarı Ziraat Bankası Ortaköy Şube çalışanının dikkatini çekti. Banka çalışanı, Muhasebeden Sorumlu Televizyon Müdür Yardımcısı Hüseyin Başusta'ya ulaştı. Ardından imzaların sahte olduğu ortaya çıktı.
152 BİN LİRAYI SORAN YOK
Evrakları yetkisiz olarak taşıyan taşeron işçileri olayda maşa olarak kullanılmış ve taklit imzayla yolsuzluğu gerçekleştirmişti. TRT'nin 301 bin lirası kuruma iade edildi. Ancak 152 bin liralık ilk 5 ödemeyi soran olmadı.
2012 Sayıştay Raporu'na da yansıyan bu yolsuzlukta dikkat çeken bir ayrıntı daha var. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, 2010 yılında bir genelge yayınlayarak, taşeron işçilerin evrak işlerinde kullanılmasını yasaklamıştı. Ama bu yasağa uyulmadı.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive