Aleviler: F Tipi Cemevi'ne hayır!



Cem Vakfı ve Gülen Cemaati'nin işbirliğiyle yapımına başlanan F tipi Cemevi'ne karşı yükselen itirazlara şimdi de yurtdışındaki Alevi örgütleri katıldı ve ortak bir bildiriyle projeye 'hayır' denildi
Avrupa, Amerika ve Avusturalya'daki Alevi örgütleri, Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu ile birlikte AKP'nin "Alevi açılımı"na ve F tipi Ce-mevi'ne karşı ortak bir açıklama yayımladılar. Yurtdışındaki Aleviler, sözde açılımın hedefinde Aleviliği "tarikat," cemevlerini de "tekke" haline getirmek olduğunu belirttiler.

F tipi Cemevi'ne ve 'açılım'a hayır
Fethullah Gülen ve Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'ın ortaklığıyla yürütülen "F-tipi" cami-cemevi projesine tamamıyla karşı olduklarını bildiren kurumlar, "2. Alevi açılımı"nda kendilerinin hiçbir dahli olmadığını vurguladılar. Alevi örgütleri, "Birtakım şahıs ve cemaatlerin, AKP hükümetinin bu asimilasyoncu vizyonuna paralel gündeme getirdiği 'cami-cemevi kompleksi' türü kurgular toplumumuz için hiçbir anlam ve hüküm taşımıyor" ifadesini kullandılar.
Türkiye ve yurtdışındaki Alevi derneklerinin ortak açıklamalarındaki ana hatları şöyle:
'Kimsenin gücüne tabi olmayız'
"Uzun bir tarihsel süreç ve organik gelişme sonucu ortaya çıkmış Alevi öğreti ve kurumlarına dışarıdan müdahele etmeye, bunları toplum mühendisliği yöntemleriyle deforme etmeye veya değiştirmeye çalışmak hiçbir kişi veya grubun haddi ve gücü dahilinde değildir. Her inanç sistemi gibi Alevilik de sadece ve yalnızca bu inanca ve kültüre mensup insanların kolektif olarak şekillendirdiği ve şekillendirebileceği bir alandır."
"Sözde yeniden başlatılan Alevilik açılımı bağlamında, hükümetin, diğer bazı siyasi aktörlerin ve kimi analistlerin bu gerçeği görmezden gelerek Alevilere adeta haklarında keyfi tasarrufta bulunulabilecek pasif objeler muamelesi yapması asla kabul edilemez. Örgütlü bir toplum olarak Alevilerin vazgeçilmez hedefi demokratik-laik bir sistemde eşit vatandaşlar olarak yaşamaktır."
Laik, demokratik sistemde eşit yurttaşlık
Ortak açıklamaya şu kurumlar imza attı:
Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu ve Bileşenleri, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Bileşenleri (Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsveç, İngiltere, Danimarka, Romanya, Norveç, İtalya Alevi Birlikleri Federasyonları), Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu, Amerika Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kanada Alevi Kültür Merkezi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive