Rant olimpiyatları



Erdoğan'ın 2020 Olimpiyatları'na İstanbul'un ev sahipliği yapması için bu kadar istekli olmasınn nedeni belli oldu.Uzmanlar altından büyük bir rant ekonomisinin çıkacağını belirttiler.

Başbakan Erdoğan bugün Buenos Aires'teki toplantıda sunum yapmaya hazırlanıyor ancak uzmanlar Olimpiyatlara ev sahipliği yapması halinde İstanbul'un rant ekonomisine teslim olacağı ve son nefesini vereceğini savunuyor
Başbakan Erdoğan, G-20 zirvesinden sonra bugün Buenos Aires'teki 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak kentin açıklanacağı toplantıya katılacak. Bilindiği üzere Erdoğan, 2020 Olimpiyatları'nı almayı çok istiyor ve bu konuya büyük önem veriyor. Bugünkü toplantıya bizzat katılıp sunumu yapacak olması da bunu kanıtlıyor. Ancak veriler gösteriyor ki, eğer Olimpiyatlar İstanbul'a verilirse bu şehrin felaketi olacak!
Maliyet 35-40 milyar dolar
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Lozan’da Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerine verdiği brifingde 2020 için yaklaşık 19.4 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağını açıklamıştı. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel de yan maliyetlerle bu rakamın 25 milyar doları bulacağını ifade etmişti.
Fakat daha önce Olimpiyatları düzenleyen ülkelerin hiçbirinin ön görülen maliyet sınırları içinde kalamadığı ve bütçelerini kat kat aştıkları dikkate alınınca 32. Olimpiyat Oyunları'nın Türkiye'ye 35-40 milyar dolarlık bir yük getireceğini söylemek mümkün...
İtalya bu yüzden çekildi
Örneğin 2008 Pekin Olimpiyatları Çin’e tam 40 milyar dolara mal olmuş ve bu ülkede büyük tepkilere yol açmıştı. Benzer şekilde bir önceki Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Yunanistan da organizasyonun ardından ekonomisini bir türlü toparlayamadı. Türkiye’nin rakiplerinden İtalya sırf bu endişelerden dolayı Olimpiyat adaylığından son aşamada çekildi. Şimdi 2020 Olimpiyatları’nın ülkemize verilmesi halinde aynı risk bizim için de geçerli olacak.
Rant ekonomisi oluşacak
Üstelik bu yatırımların önemli bir bölümü açılış ve kapanış törenlerinde kullanılacak Haydarpaşa'ya yapılacak olan stadyum ve olimpiyatların bitiminden sonra atıl hale gelmesi muhtemel diğer tesislere (Örnek: Olimpiyat Stadı) yapılacak.
Ekonomi çevreleri cari açıkla boğuşan ve ekonomik krizin kendini iyice hissettirmeye başladığı bir dönemde Türkiye’nin bu çapta bir yatırım hovardalığına kalkışma lüksünün olmadığına dikkat çekiyor. AKP iktidarının Olimpiyatları bahane ederek devasa çaplı yeni bir rant paylaşımına hazırlandığını vurgulayan ekonomistler, tüm bu uğraşların 2020’ye kadar vatandaşların gözünü boyayıp, zaman kazanma amaçlı olduğunu kaydediyorlar.
Trafik iyice felç olacak
Olimpiyatlar için yapılacak astronomik harcamalar ve bunun ekonomiye getireceği devasa fatura bir kenara bırakılsa dahi sadece o dönemde İstanbul'a gelecek sporcu, görevli, kafile ve turist sayısındaki artış ile onların ulaşımını sağlamak için yapılacak düzenleme ve müdahalelerin, hali hazırda zaten ağır aksak işleyen trafiği felç etmesi kaçınılmaz görünüyor.
İstanbul'da yaşayan vatandaşların günümüzde en önemli sorunları arasında yer alan trafik sorununun, Olimpiyatlara ev sahipliği yapılması halinde nasıl bir boyut kazanacağını kimse kestiremiyor.
Okulların yaz tatilinde olduğu şu dönemde daha ortalama 1,5-2 saati bulan işe geliş gidiş sürelerinin olası bir Olimpiyat organizasyonu esnasında en az iki kat artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar, sürekli artan nüfus ve sanayi yoğunluğu ile orantısız yapılaşma ve çarpık kentleşme politikalarına maruz bırakılan İstanbul'un altyapısının bu büyüklükte bir spor organizasyonunu kaldıramayacağını savunuyor.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive