Alevi derneklerine Diyanet ‘darbesi’ geliyor



Cemaat destekli cami-cemevi projesinin yürütücüsü olan Cem Vakfı’ndan Alevilerin tepkisini çekecek bir adım daha geliyor. Aleviler “Diyanet kaldırılsın” derken, Vakıf kendisine bağlı Alevi-İslam Din Hizmetleri Başkanlığı’nı Diyanet’e bağlama hazırlığında.


Gülen Cemaati’yle birlikte cami-cemevi projesi yürüten İzzettin Doğan, Alevilerin tepkisini çekecek yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Buna göre, Diyanet İşleri Bakanlığı’yla birlikte çalışan Cem Vakfı’nın kendisine bağlı Alevi-İslam Din Hizmetleri Başkanlığı’nı Diyanet’e bağlamaya hazırlandığı belirtiliyor. Vakıf ayrıca, Alevi derneklerini de bu başkanlığa bağlayarak Diyanet çatısı altında toplamaya çalışıyor. Maaş bağlanacak dedeler, başka Alevi derneklerinde çalışamayacak; Diyanet’e bağlı olmayan Alevi derneklerinin kapatılması da gündeme gelecek. Cem Vakfı’nın Diyanet girişimine tepki gösteren Alevi dernekleriyse “Böyle girişim akıl dışıdır, kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.
‘Akıl dışı bir proje’
Alevi derneklerinin Diyanet’e bağlanma girişimi için “Bu akıldışı bir şey, devlet, AKP ve Cem Vakfı’nın yeni bir oyunudur” açıklaması yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Alevi-İslam inanışını kabul etmediklerini belirtti. Bülbül, Aleviliğe şekil verilmek istendiğini, bunlardan birinin İzzettin Doğan ve Fethulllah Gülen’in cami-cemevi projesi, diğerininse bu derneklerin Diyanet’e bağlanma planının olduğunu söyledi.
‘Biz Diyanet kaldırılsın derken...’
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevilerin talepleri arasında Diyanet İşleri Bakanlığı’nın kaldırılması varken böylesi bir girişimin, bu talebin arkasındaki gücü bölme amacını güttüğünü söyledi. Aleviliğin bir inanç olarak görülmesi ve cemevlerine statü verilmesi için mücadele ettiklerini ifade eden Özel, Bekir Bozdağ ile yakın zamanda bir araya geleceklerini ve bu talepleri için görüşeceklerini belirtti.
İlk eylem Mersin’de yapıldı
Alevi dernekleri son aylarda gündeme gelen cami-cemevi gibi projelerin asimilasyon girişimi olduğunu belirterek dün Mersin’de yürüyüş ve eylem düzenledi. Mersin’de başlayan ve Alevi derneklerinin ortak yaptığı bu eylemlerin son durağı 3 Kasım’da Kadıköy’de düzenlenecek “Eşit yurttaşlık” mitingi olacak.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive