Milli Eğitim'den Başbakan'a Andımız yanıtı



'Irkçılık değil, geleceğimizin teminatı!' 


Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2009'da yaptığı savunmada “Öğrenci andı, ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken temelinde hiçbir ayrım gözetmemektedir” dediği ortaya çıktı.
"Demokrasi Paketi"yle kaldırılan ve kafatasçı olarak nitelendirilen Andımız için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'in 2009'da çarpıcı bir savunma yaptığı ortaya çıktı. MEB, Andımız'a yönelen benzer suçlamalar için, "Öğrenci andının geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza okutulmasının ayrımcılık, ırkçılık, eşitsizlikle bir ilgisinin olduğu söylenemez" demiş.
'Andımız ırkçılıkla ilgisi yok'
2009'da Mazlum-Der'in başlattığı kampanya kapsamında, Diyarbakır’da Mehmet Rauf Çiçek adlı kişi
Andımız'ın okullarda okutulmaması için Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine dava açtı. Bunun üzerine Bakanlığın Danıştay 8. Daireye gönderdiği savunma metninde “Öğrenci andı, ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler temelinde hiçbir ayrım gözetmemektedir” dediği ortaya çıktı.
'Kaldıralım isteği ideolojik'
Bakanlık, davacının yaklaşımının ideolojik olduğu gerekçesiyle davanın reddini talep etmişti. Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş'ın onayıyla yazılan savunmada şu ifadeler yer alıyor: “Öğrenci Andı'nda yer alan ifadeler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aykırılık taşımamaktadır. Atatürk’ün ‘Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir’ ifadesi bunun en belirgin ifadesidir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, öğrenci andında geçen her ‘Türk, Türküm’ vb gibi kelimelerin yalnız bir ırka özgü, ırkçı söylemler olmadığı açık ve net olarak anlaşılmaktadır. … kastedilen yalnızca Türk ırkına mensup insanlar değil, Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yaşayan halkımızdır. Öğrenci Andı bir bütün olarak değerlendirilmelidir. …
'Ne mutlu Türküm diyene' herkesi kapsıyor
‘Ne mutlu Türküm diyene’ ifadesi ve buna benzer ifadeler, Türk ırkından başka ırkları yok sayan, bir ırkı yüceltmeye yarayan, ırk ayrımcılığına dayalı söylemler değil, tam tersine ülkede yaşayan herkesi eşit oranda kapsayan ve herkesin mutluluğunu amaçlayan ifadelerdir.”
 Sendika yargıya taşındı
Türk Eğitim-Sen, “Andımız”ı kaldıran yönetmeliği yargıya taşıdı. Sendikanın dava dilekçesinde “Değişiklikten önce Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 12. maddesinde yer alan Öğrenci Andı’nın, ilköğretim kurumlarındaki öğrencilerin Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan bireyler olarak yetiştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir” denildi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive