Balyoz'da karara doğru

Yargıtay'ın Balyoz Davası kararları ile iglili hükmünü açıklamasına 2 gün kaldı. Peki, 2003 yılında "darbe planı" yapıldığı iddia edilen seminer aslında neydi, o seminerde neler yaşandı? İşte 1. Ordu Seminer Planı'nın ayrıntıları...


325 komutanın mahkum edildiği Balyoz Davası’yla ilgili Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı 9 Ekim'de açıklayacak. Yüzlerce komutanı tutuklatan ve Türk Ordusu’nun temeline dinamit koyan davanın temeli 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan Plan Semineri’ne dayanıyor.
Dava, yasal Plan Semineri sırasında darbe planlandığı suçlaması üzerine kuruldu. Seminer sırasında darbe planlandığı öne sürülse de iddianamelerde bu suçlamaya hiçbir somut delil gösterilemedi.
Plan Semineri, 14 gözlemci tarafından Genelkurmay, Kara ve Hava Kuvvetleri adına takip edildi. Genelkurmay gözlemcileri “Plan Semineri’nin hazırlanışı ve icrası açısından çok başarılı olduğunu" vurguladı. Raporda “Planlamanın yaşayan bir faaliyet olduğunun güzel bir örneği gösterilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Plan Semineri’ne katılan hiç kimse, seminerde darbe planlandığını ya da konuşulduğunu doğrulamadı. Tanıklar da darbe planı iddialarını doğrulamadı.
Davada Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nın oynandığı iddia edildi. Oysa seminerde oynanan Balyoz Planı değil, gerçek bir askeri plan olan Egemen Harekat Planı'ydı. Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın seminer planındaki konuşması da bu bilgileri doğruluyor.
Darbe planladığı iddia edilen seminerindeki konuşmanaların tamamı Orgeneral Çetin Doğan'ın talimatıyla kayıt altına alındı. Duruşmalarda dinlenen bu konuşmalarda “balyoz” sözcüğüne de “darbe imalarına" da rastlanmadı

http://www.ulusalkanal.com.tr/gundem/balyozda-karara-dogru-h16158.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive