Pakette PKK'nın istediği maddeler



Paket AKP-PKK koalisyonunun eseri. Perde gerisindeki patron ABD. BDP ve PKK yetkililerinin pakete itiraz etmeleri de plan çerçevesinde. PKK ve BDP’nin itirazı özellikle AKP’yi rahatlatan bir durum. AKP çevreleri PKK ve BDP’nin itirazlarından da son derece memnun. PKK ve BDP’nin itirazları gündeme getirilerek, “Paketi Öcalan’la Kandil’le hazırlasak itiraz ederler miydi” denilerek AKP tabanından gelen tepkilerin önlenmesi hesaplanıyor. PKK da taleplerini yüksek tutarak taraftarlarını kemikleştiriyor. AKP de PKK da kendilerine verilen rolleri oynuyor.


İşte maddeler:
- Seçim sistemi: Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda biz bir tek seçenek sunmuyor, 3 farklı alternatifi tartışmaya açıyoruz. Mevcut sistemle, yani yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. Barajı yüzde 5’e çekip, Daraltılmış Bölge Seçim Sistemini uygulayabiliriz. Üçüncü seçenek olarak da, ülke barajını tamamen kaldırarak, Dar Bölge Seçim Sistemini getirebiliriz... (PKK için en uygunu 2. seçenek. Farklı seçenekler sunup PKK ile pazarlıkta kullanılacak.)
- Partilere hazine yardımı: Siyasi Partiler Kanunu’nun Ek 1’inci maddesini değiştiriyor, devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı yüzde 3’e çekiyoruz. Yani seçime katılan siyasi partilerden yüzde 3’ü aşan oranda oy alanlara da, Hazineden ayrılan toplam kaynak içinden devlet yardımı yapılacak. (Seçim sisteminde 2. seçenek uygulamaya geçerse PKK’ya hazine yardımı da gündemde.)
- Eş Genel Başkanlık: Seçim Kanunu’nun 15’inci Maddesi’ne bir ek yapıyor, tüzüklerinde yer almak ve 2 kişiden fazla olmamak kaydıyla, partilere eş genel başkan sistemini uygulama imkanı getiriyoruz. (BDP şu anda bu sistemi uyguluyor. BDP’nin yasa dışı durumu yasal hale getiriliyor.)
- Siyasi partiye üyelik: Siyasi Partiler Kanunu’nun 11’inci maddesinde yapacağımız değişiklikle, siyasi partilere üye olmayı daraltan, kısıtlayan bazı engelleri ortadan kaldırıyoruz. Seçim Kanunu hükümlerine göre, oy verme hakkına sahip olan herkesin siyasi partilere de üye olabilmesinin önünü açıyoruz. Bu amaçla, 11’inci maddenin B Bendindeki 6 kısıtlayıcı engeli ortadan kaldırıyoruz. (Bu değişiklikle PKK’lıların siyasi partilere üye ve yönetici olmalarının önü açılıyor. Öcalan affedilirse parti başkanı olabilecek.)
- Türkçe dışında siyasi propaganda: Siyasi Partiler Kanunu’nda yapacağımız değişiklikle, farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanını getiriyoruz. 298 Sayılı Kanunu’nun ilgili maddesini değiştirerek, siyasi parti ve adaylar tarafından yapılacak her türlü propagandada Türkçe’nin yanında farklı dil ve lehçelerin de kullanılabilmesini mümkün hale getiriyoruz. (BDP uzun süredir istiyordu)
- İbadet hakkının engellenmesi: Nefret saikiyle işlenmesi durumunda, belirli suçların cezalarını daha da artırıyoruz. Ayrımcılıkla daha etkin mücadele etmek için, ceza miktarlarını artırıyoruz. Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu kuruyoruz. Yaşam tarzına saygıyı, Türk Ceza Kanunu ile güvence altına alıyoruz. Türk Ceza Kanunu’nda yapacağımız değişiklikle, dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesini de ceza kapsamına alıyoruz. Dini ibadet ve ayinlerin, bireysel olarak da yapılmasının engellenmesini aynı şekilde bu kapsama alıyoruz. “Cebir veya tehdit kullanarak, ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale edenlere, ya da bunları değiştirmeye zorlayanlara, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz.
- Kürtçe harfler alfabeye: Türk Ceza Kanunu’nda, belirli harflerin kullanılmasından dolayı var olan cezai müeyyideyi kaldırıyoruz. Böylece fiilen de uygulama alanı kalmayan ihlalleri ceza kanunumuzdan çıkarıyor, bir nevi klavyelere özgürlük getiriyoruz. (PKK’nın talepleri arasında yer alıyor.)

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive