PKK: Sınırı tanımıyoruz

Türkiye’nin güneydoğusuyla Suriye’nin kuzeyini fiilen bütünleştirme doğultusunda adımlar atılıyor
Hükümetin PKK’dan sonra PYD ile de görüşmelerini resmileştirmeye başlaması,  Suriye’nin kuzeyinde oluşmaya başlayan özerk yapılarla Türkiye’nin Güneydoğusu’nun birleşmesinin önünü açtı 


AKP Hükümeti Suriye'nin kuzeyindeki PKK'nın kolu PYD'yi resmi muhatap haline getirirken, PKK Türkiye'nin güneydoğusuyla Suriye'nin kuzeyini fiilen bütünleştirme doğultusunda adımlar atıyor.
Suriye'de 2 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta en kazançlı grup konumunda bulunan PKK'nın Suriye kolu PYD (Demokratik Birlik Partisi), Dışişleri Bakanlığı'yla resmi görüşmelerini sıklaştırdı. Daha önce PYD heyeti olarak Dışişleri Bakanlığı'yla görüşen parti temsilcileri, bu kez Suriye Kürt Yüksek Konseyi heyeti içinde Ankara'da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle biraraya geldi. Heyet, ABD ve Almanya Büyükelçiliği ile de görüşmeler yaptı.
Özgür Gündem gazetesine konuşan heyet üyelerinden İlham Ehmed, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın kendilerine Cenevre 2 Konferansı'na muhalefeti temsilen tek bir çatı altında katılmayı tavsiye ettiğini açıkladı. Heyette yer alan İlham Ehmed, "Biz Konferans'a bağımsız olarak katılma isteğimizi belirttik" diye konuştu.
Fiili adımlar
Bir yandan Abdullah Öcalan ile görüşmeler sürerken diğer yandan PKK'nın Suriye kolu PYD arasındaki temasların resmileşmesi dikkat çekiyor. 2011 sonundan itibaren Öcalan-Hükümet görüşmelerinin en önemli konu başlıklarından birini, Suriye oluşturuyor. PKK'nın temel hedefi, iç savaşın sonunda Şam'da işbaşında kim olursa olsun, Suriye'nin kuzeyinde Irak'takine yakın düzeyde özerklik veya federasyonun altyapısını oluşturmak. Ama hedef bununla sınırlı değil.
Irak'ın kuzeyinden farklı olarak, PYD ile Suriye'deki Kürt bölgelerinde etkin konumda bulunan PKK, Türkiye'nin güneydoğusuyla "bütünleşme" doğrultusunda fiili durum yaratmaya çalışıyor.
PKK ve güneydoğu için ayrı bir Meclis için temel oluşturma amacıyla oluşturulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yetkilileri, Suriye sınırını tanımadıklarını daha önce ilan etmişlerdi. Güneydoğu'daki BDP'li belediyeler aracılığıyla, insani yardım vb. kılıfıyla Suriye'nin kuzeyindeki PYD yapılanmalarıyla işbirliği son dönemde derinleştirildi.
PYD'nin adımları PKK'yı da yükseltir
İlham Ehmed, bu konuyla bağlantılı olarak Özgür Gündem'e şunları söyledi:
"Rojava ile Kuzey Kürdistan'ın çözümü birbirine bağlıdır. Rojava'da ne adım atılırsa kuzeyi etkiler, aynı şekilde kuzeyde ne kadar özgürlük mücadelesi yükseltilirse Rojava'yı da özgürleştirir. Kuzeydeki halkımız şunu bilmeli bu aradaki sınırları ne kadar kırabilirse kendisi üzerindeki sınırlar da kırılır."


http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/26242-pkk-siniri-tanimiyoruz.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive