Jandarma’da polisleşmeye tepki



Pilot uygulamaların başarısızlıkla sonuçlandığı ortaya çıktı 


Jandarma Genel Komutanlığı, böyle bir uygulamadan doğacak sıkıntıları hükümete aktardı. Jandarma’nın dergisinde de benzer makale yayımlandı
AKP'nin Jandarma'yı önce İçişleri Bakanlığı'na bağlama, ardından da polisle birleştirme politikasına askerlerin tepki gösterdiği öğrenildi. Jandarma Genel Komutanlığı'nın, bu uygulamanın sakıncalarını bildiren uyarıları hükümete aktardığı belirtilirken, pilot uygulamaların da başarısızlıkla sonuçlandığı öğrenildi.
Oluşacak sıkıntılar
Hükümetin düzenlemeyi, Jandarma'dan gelen uyarılar nedeniyle şimdilik geri çektiği ifade ediliyor. Aydınlık'ın ulaştığı bilgilere göre, Jandarma Genel Komutanlığı, uzunca bir süredir hükümete, Jandarma'nın polisleşmesi durumunda oluşabilecek sıkıntıları aktardı. Uyarılarda, tarihsel gelişimi ve dünyadaki örnekleri bakımından Jandarma'nın askeri kolluk kuvveti olarak kalmasının önemi aktarıldı.
Pilot uygulama başarısız
Jandarma Genel Komutanlığı'nın bu çerçevede geçen yıl pilot bölge uygulaması yaptığı öğrenildi. Ulaştığımız bilgilere göre, geçen yıl başkent Ankara'da bir Jandarma karakolunda erler başka karakollara kaydırıldı. Pilot uygulama yapılan karakolda sadece subay ve astsubaylar görev kaldı. Ancak pilot uygulama başarısız oldu. Ardından da karakol yeniden erlerin de bulunduğu eski örgütlemesine dönüştürüldü. Jandarma'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması maddesi bu yüzden Demokratikleşme Paketi'nden de çıkarıldı.
Jandarma'nın talepleri
Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı'nın, yeni görev tanımlamalarıyla ilgili hükümete teklif sunmaya hazırlandığı da öğrenildi. Buna göre, kamuoyunda "Bütünşehir Yasası" olarak bilinen Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Jandarma görev alanının kısıtlanmasına karşı, Jandarma'nın belli bölgelerde görev yapmaya devam etmesinin talep edildiği öğrenildi. Aydınlık'ın ulaştığı bilgiye göre, teklifin ayrıntılarında "Toplam 50 bin nüfusun altında kalan bölgelerde Jandarma askeri kolluk kuvveti olarak görev yapsın" talebi yer alıyor.
CEYHUN BOZKURT



,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive