Erdoğan 'kınıyor', El Kaideci Antep'te röportaj veriyor!



Antep'te üslenip Suriye'ye yönelik saldırılara katılan El Kaide'cilerin bir bölümü, geçtiğimiz Temmuz ayında Irak'taki Ebu Garip Cezaevi'nden kaçmıştı. 


Başbakan Erdoğan, Türkiye-Suriye sınırını yol geçen hanına çeviren El Kaide'yi kınarken, Irak'ta hapishaneden kaçan El Kaide'ciler Gaziantep'te yabancı basına röportaj veriyorlar!
Türkiye-Suriye sınırında El Kaide ile ÖSO ve El Kaide ile YPG arasındaki çatışmalar devam ederken ve El Kaide Türkiye'yi de tehdit etmeye başlamışken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan El Kaide'nin "terörist" olduğunu söylemiş ve örgütün eylemlerini kınamıştı. Erdoğan aynı zamanda, Türkiye'nin Suriye'deki hiçbir muhalif gruba destek vermediğini iddia etmişti.
Ancak Foreign Policy'de çıkan bir haber Erdoğan'ı yalanlıyor. Gaziantep'ten bildiren muhabirler Harald Doornbos ve Jenan Moussa, Ebu Ömer isimli bir El Kaide'ci ile görüştüler. Ebu Ömer, Antep'te bir mağazaya gitmek için tramvay bekliyor. Ömer'in alışveriş listesinde bir Türk malı tablet bilgisayar ve Ortadoğu haritalarının yüklü olduğu bir GPS cihazı da yer alıyor.
Türkiye'nin Suriye'ye komşu illerinin cihadcı militanların yuvası olması, son 2,5 sene düşünüldüğünde çok da tuhaf gelmeyebilir. Ancak Ebu Ömer, geçtiğimiz Temmuz ayında Bağdat yakınlarındaki Ebu Garip Cezaevi'nden, dışarıdaki militanların silahlı saldırısı sonra kaçan El Kaide'cilerden birisi. Ve muhabirler, Ömer'in Suriye'ye "cihat" için giden tek "kaçak" olmadığını da söylüyorlar. Foreign Policy, Ebu Ömer ile, Türkiye'de bulunan ve Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yakın bir "aktivist" aracılığıyla görüştüğünü açıklıyor.
Muhabirlere konuşan Ebu Ömer, Suriye'deki savaşın yalnızca "acımasız bir diktatöre" karşı değil, aynı zamanda inanmayanlara karşı olduğunu da belirtiyor. Ömer, temel hedefinin Ortadoğu'da sınırların kalktığı bir İslami devlet olduğunu söylüyor. Suriye ve Irak'ta aynı mücadeleyi yürüttüklerini söyleyen Ömer, "Her iki devlet de kafirler tarafından yönetiliyor" diyor. Ebu Ömer, Suriye'deki savaşın Irak'takinden daha "kutsal" olduğunu düşünüyor. Çünkü ona göre, "Kuran ve hadisler Şeytan'ın Şam'da yenileceğini müjdelemişlerdi."
Ebu Ömer'in, Ebu Garip'ten kaçtıktan sonra önce Irak Kürdistanı'na, sonra Rojava'ya, en son ise Türkiye'ye geçtiği söyleniyor. Ömer, kendi şefi tarafından Gaziantep'te bulunan güvenli bir IŞİD evine yönlendiriliyor. Ömer bu evde birkaç gün kalıyor ve başka IŞİD mensubu cihatçılarla buluşuyor. Bunlar Ömer'e Suriye'deki "mücahitlere" götürmesi için 10 bin dolar veriyor.
18 Eylül günü, Ömer Suriye'den gelen bir IŞİD üyesi tarafından Suriye'nin Azaz kasabası civarındaki çatışmaya götürülüyor. Bunun için Kilis sınırı kullanılıyor.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive