Yağmacılar! Doğaya da bilime de düşman



Yağmacılar, gece TOMA ve iş makineleriyle saldırdı. Ankaralılar çıplak araziyi görünce gözlerine inanamadı
Melih Gökçek önceki gece TOMA, Akrep ve Helikopterler eşliğinde 50 iş makinesiyle ODTÜ'ye saldırdı. Binlerce ağaç katledilirken, ODTÜ'lüler ve vatandaşlar dün sökülen ağaçların yerine yenilerini dikti


Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) geçecek yola ilişkin hukuki süreç devam ederken önceki gece Melih Gökçek tarafından gece baskını yapıldı. Bayramın son günü ODTÜ ormanlarına yapılan müdahalede yaklaşık 50 iş makinesi görev aldı. Binlerce ağaç sökülürken iş makineleri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi araçlarına eli sopalı kişiler, TOMA'lar, Akrepler ve Çevik Kuvvet ekipleri eşlik etti. Eş zamanlı olarak emniyete ait bir helikopter de havadan gelişmeleri izledi.
Tatili fırsat bildi
Bayram tatili olması nedeniyle ODTÜ'de öğrenci olmamasından, bölgede oturan vatandaşların da bayram rehavetinden yararlanan Gökçek, ODTÜ ormanı içindeki geniş bir alanı dümdüz etti. Gece yapılan baskında çok sayıda ağacın kesildiği görüldü.
ODTÜ A-4 girişinden ODTÜ A-1 girişine kadar uzanan bölümü 50'ye yakın iş makinesiyle talan edilmesi sonrasında, özellikle sosyal medyada örgütlenen vatandaşlar kesilen ağaçların yerine yenilerini dikmek için dün bir araya geldiler. 100. Yıl Mahallesi ve ODTÜ içerisinde farklı şekilde toplanan gruplar ODTÜ A-4 girişi önünde birleşerek ağaçların kesildiği bölüme yürüdüler.
3 fidan hatırlatması
Yürüyüş boyunca, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın fotoğraflarının olduğu, "O ağaçları dikenleredir hınçları", "Tek bildiğiniz güzel olan her şeyi katletmek" pankartları taşındı. Vatandaşlar ayrıca Gündoğdu Marşı'nı okuyarak, "Gökçek elini ODTÜ'den çek", "Her yer ODTÜ her yer direniş" sloganlarını attılar.
'Ağaçlar taşınıyor' yalanı ortaya çıktı
Kesilen ağaçların başka bölgelere taşınması yalanı da yürüyüş de ortaya çıktı. Yol boyunca birçok ağacın kesildiği görülürken kesilen bazı ağaçların da ODTÜ ormanı içine bırakıldığı fark edildi. Vatandaşlar kesilen ağaçların bir bölümünü yola taşıyarak, "İşte Gökçek'in yalanları ortaya çıktı" diye tepki gösterdiler. ODTÜ Öğretim Üyesi Semih Bilgen burada kısa bir açıklama yaparak, "Melih Gökçek'in eli sopalı ordusu önceki gün ODTÜ Mezunlar Derneği'ne saldırdı. Bu paralı ordu ağaçlarımızı katletti. Bu ağaç katliamı sadece ODTÜ ve 100. Yıl'a değil bütün Ankaralılara yapılan bir saldırıdır. Ama biz sekilen her bir ağacın yerine yenisini dikmeyi biliriz" dedi.
Yeni fidanlar dikildi
Açıklamanın ardından ellerinde kazma, kürek, fidan ve su şişeleriyle gelen vatandaşlar yeni fidanları kesilen ağaçların yerlerine diktiler. Onlarca fidan toprakla buluşurken İstanbul Beşiktaş'tan, Çarşı tarafından getirilen fidanda dikildi.
Gökçek'in pişkinliği
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ'ye yapılan gece baskını değerlendirdi. Gökçek Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Dün gece arkadaşlar bana da sürpriz yapmışlar. Bir gecede ODTÜ yolunu açmışlar. Ankara'mıza hayırlı olsun"dedi.
'Yapılan suçtur'
Ankara Büyükşehir Belediyesinin ODTÜ arazisinden geçirmeyi planladığı yolla ilgili yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara İdare Mahkemesine dava açan Ankara Barosuna avukatlarından Sedat Vural, belediyesi ekiplerinin, polisler eşliğinde ODTÜ ormanının katletmesinin hem hukuka aykırı olduğunu hem de suç teşkil ettiğini söyledi. Vural, Bakanlığın ile ilgili imar planı değişikliğinin askı süresi dolmadan Belediye ekiplerinin ODTÜ'ye girdiğini belirterek, Cumhuriyet savcılarını ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de göreve çağırdı.
'İzin alınması mümkün değil'
ODTÜ arazisine yapılan ve binlerce ağacın kesilmesiyle başlayan saldırıyı Aydınlık'a değerlendiren Vural, "Hukuk devletinde bir olay yargıya taşınmışsa, o yargıya taşınan olayda yürütmeyi durdurma talep edilmişse, bu konuda bir karar verilmeden uygulama yapmak, öncelikle hukuk devletine inançsızlığın göstergesidir" dedi. Vural, "İzin aldık deniliyor. Bakanlığın, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı olmadan bir izini onaylaması sözkonusu değil" diyen Vural, "ODTÜ'nün planlarını onayladık diyor, yasaya göre ODTÜ plan yapamaz. Bakanlık, 4 Ekim'de askıya çıkarmış, ODTÜ plan değişikliğini onayladığını. Ona 30 gün süre verilmiş. Bunun süresi 4 Kasım'da doluyor" görüşünü dile getirdi.
Yürütmeyi durdurma dilekçesi verdiğini, mahkemenin onu reddettmesinin ardından, ikinci bir dilekçe daha verdiğini anımsatan Vural "İncelemesi devam ediyor, yargı süreci devam ediyor. İkincisi, bir SİT alanı bölgesine girip çalışma yapabilmen için ki şu an oraya girdi, bütün Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu'nun kararının olması lazım, buna ilişkin Bakanlık kararının olması lazim ki Tabiat Varlıkları Kurulu'nun kararını kimse görmedi" diye konuştu. Vural şunları söyledi: "Tabiat Varlıkları Bölge İl Müdürlüğü, 7. Katında askıya çıkarılmış, bir bölü bin, bir bölü beş bin ve yirbeşbinlik plan değişiklikleri askıya çıkarılmış, 30 Eylül 2013 onaylanmış ve 4 Ekim 2013 tarihinde askıya çıkarılmış. Bu 30 günlük askı süresince itirazı mümkündür diye. 4 Ekim'da askıya çıkarılanın dolma tarihi 4 Kasım'dır en az.
Devlet askı sınırlarına uymadan bir girişimde bulunmak, hukuka aykırılğın yanında suçtur. Bunun için Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum. İkincisi ODTÜ rektörü buna müsaade ettiyse o da suç işlemiştir. Pazartesi itiraz edeceğim."
'Bu provokasyondur'
ODTÜ meselesinde, bunun bir provokasyon olduğunu da dile getiren Vural, "Bunu bilerek yapıyorlar, provokasyon yapıp olay çıkmasını istiyorlar. Cumhurbaşkanını da göreve davet ediyorum. Bir SİT alanı için gerekli izin alınmadan çalışma yapmak, harcama yapmak suçtur" dedi.
Rektör'den baskın isyanı: Araziye izinsiz girildi
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ODTÜ'den geçecek yol projesine, gece yarısı baskını ile başlaması hakkında "Bu tamamen yasadışı bir tasarruftur. ODTÜ arazisine izinsiz olarak girildi" sözleriyle tepki gösterdi.
Baskın ve yol projesi hakkında ilgili açıklamalarda bulunan rektör Acar, ODTÜ'den geçecek yol kapsamında 3 bini aşkın ağacın projeden etkileneceğini, bunların sadece 600'ünün nakledilerek kurtarılabileceğini gerisinin ise kesilmek zorunda kalınacağı bilgisini aktardı. Acar şöyle devam etti:
"Gece yarısı baskınını iyi niyetli bir yaklaşım olarak bulmuyoruz ve tasvip etmiyoruz. Yapılan tamamen yasadışı bir tasarruftur. ODTÜ arazisine izinsiz olarak girildi. Konu ile ilgili yasal başvurumuzu yapacağız. Gecenin karanlığında yapılan bir çalışmada hangi ağacın nakil edilip edilemeyeceğini belirlemek mümkün değildir. Nakledilebileceği tespit edilen 600'ü aşkın ağaç, bu kadar kısa sürede taşınamaz."
ODTÜ'den kurumsal tepki: Kınıyoruz, yasal girişim yapılacak
ODTÜ, ağaç katliamı için yapılan gece yarısı operasyonuna tepkisi sert oldu. Rektörlük, yaptığı yazılı açıklamada, baskını kınadı, yasal girişimde bulunulacağını bildirdi.
Rektörlükten yapılan yazılan açıklamada, ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığı hatırlatarak, onayın 2 Ekim'de Bakanlık tarafından ilgili kurumlara bildirildiği ancak faks yazısı ekinde olması gereken onaylı planların, üniversiteye 11 Ekim'de teslim edildiği belirtildi.
Onay aşamasında Bakanlık tarafından ODTÜ'nün önerdiği planda bazı değişiklikler yapıldığının görüldüğünü iddia edilen açıklamada, ODTÜ'nün 4 Ekim'de askıya çıkan plana itirazlarını, bir aylık sürenin sonu olan 4 Kasım'a kadar Bakanlığa iletileceği ifade edildi.
Nakledilmesi gereken 600 ağaca ne oldu?
Rektörlük açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Yapılan müdahalenin, yasal olmadığı eş zamanlı olarak Belediye İnşaat Ekip Şefine de bildirilmiş, bu kişinin de yazılı tebligatı almayı reddettiği tutanak altına alınmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin faaliyetlerinin durdurulması için Ankara Valiliğine, İl Emniyet Müdürlüğüne ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına yazılı olarak başvurulmuştur. Ayrıca Ankara Valisi ile telefonda görüşülerek durum aktarılmış ve yapılan müdahalenin sona erdirilmesi istenmiştir. Ancak belediye ekiplerinin faaliyetleri sabah 06.30'a kadar sürmüştür. 19 Ekim sabahı yapılan incelemede ODTÜ arazisi içinde kalan güzergahın tamamıyla açıldığı ve güzergah üzerindeki tüm ağaçların kaldırıldığı tespit edilmiştir. Nakledilmesi gereken 600'den fazla çam ağacının da içinde bulunduğu yaklaşık 3 bin ağacın ne şekilde kaldırıldığı konusunda tarafımıza bilgi verilmemiştir. Ancak bir gecede 600 ağacın nakledilmesi mümkün değildir."
Olcay Kabaktepe

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive